LONDON – Britanska vlada promenila je danas stav u slučaju dečaka koji pati od epilepsije a kojem je, kako je njegova majka objasnila, neophodno ulje kanabisa kako bi preživeo snažne epileptičke napade.

Ministar unutrašnjih poslova Sadžid Džavid odobrio je da se hitno 12-godišnjem Biliju Koldvelu dozvoli da bude lečen ovom supstancom.

Odluku, kako je objasnio, doneo je na osnovu saveta lekara koji su rekli da je Koldvel noćas hospitalizovan, prenosi AP.

Džavid je rekao da je prioritet britanske vlade da obezbedi da Koldvel primi “najefikasniju moguću terapiju na siguran način”.

Ulje kanabisa je zabranjeno u Britaniji. Vlasti su ga oduzele od dečakove majke Šarot Koldvel kada je ona pokušala da ga unese u zemlju u ponedeljak iz Kanade.

Ona je rekla da njen sin tokom noći imao dva teška epileptička napada i da je ulje kanabisa jedino sredstvo koje može da spreči napade opasne po život dečaka.

Šarlot Koldvel je pozdravila odluku ministarstva unutrašnjih poslova koje je izrazilo želju da sarađuje sa njom na pronalaženju rešenja za zdravstvenim problm njenog sina.