ATINA/SKOPLJE – Sporazum o rešavanju makedonsko-grčkog spora oko imena i strateškom partnerstvu Makedonije i Grčke, biće potpisan danas u mestu Psarades na grčkoj obali Prespanskog jezera.

Zvanični sastanak dve delegacije biće zatim nastavljen u Oteševu, na makedonskoj strani jezera.

Atina i Skoplje su, nakon dve i po decenije, postigli istorijski dogovor da Republika Severna Makedonija bude novo ime te bivše jugoslovenske republike.

Ceremoniji potpisivanja sporazuma, na poziv premijera Grčke i Makedonije Aleksisa Ciprasa i Zorana Zaeva, prisustvovaće visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini i evropski komesar za proširenje Johanes Han, saopštila je evropska služba za spoljne poslove.

Sporazum će biti potpisan u 10:30 po lokalnom vremenu, a ANA prenosi da će potpisivanju prisustvovati i predstavnica generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Rozmari Dikarlo.

Delegacije će predvoditi premijeri Zaev i Cipras koji će se obratiti, nakon čega će potpis na sporazum staviti ministri spoljnih poslova dve zemlje Nikola Dimitrov i Nikos Kocijas, zajedno sa međunarodnim posrednikom UN u pregovorima Metjuom Nimicom, navodi MIA.

Zaev će, kako se navodi, u Psarades doploviti brodom, ako vremenski uslovi to dozvole, zajedno sa šefom diplomatije, ili kopnom preko novog graničnog prelaza.

Cipras i drugi grčki zvaničnici će ih dočekati u marini, a zatim će prošetati do specijalno napravljene platforme koja će biti pokrivena za slučaj kiše.

Posle potpisivanja sporazuma, premijeri i šefovi diplomatije, kao i drugi zvaničnici, ukrcaće se na brod i otploviti do Oteševa na suprotnoj strani Prespanskog jezera, gde će biti priređen ručak, piše MIA.

Vlada premijera Ciprasa je u subotu uveče u grčkom parlamentu preživela glasanje o poverenju, čime je uklonjena i ta potencijalna prepreka za potpisivanje sporazuma.