BEOGRAD – Predsednik radne grupe za izradu medijske strategije je Dejan Stojanović, predstavnik Ministarstva kulture i informisanja, odlučeno je na današnjem sastanku premijerke Ane Brnabić sa predstavnicima medijskih i novinarskih udruženja, a na kome se razgovaralo o sastavu radne grupe za izradu medijske strategije i načinu rada.

Sastanku su prisustvovali i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević i predstavnici tog ministarstva, savetnica predsednika Republike Srbije za medije Suzana Vasiljević i savetnica predsednice Vlade za medije Jelena Kovačević.

“Za predsednika radne grupe izabran je Dejan Stojanović, kao predstavnik Ministarstva kulture i informisanja. S obzirom na to da je reč o važnom dokumentu za razvoj medijske scene u Srbiji, cilj je da u njenoj izradi učestvuju sva relevantna medijska udruženja, kako bi proces bio inkluzivan i kako bi se zajedno došlo do najboljih rešenja u interesu medija i javnosti. Do narednodnog sastanka, medijska i novinarska udruženja treba da dostave predlog članova radne grupe, kako bi ona što pre počela sa radom” rečeno je u saopštenju.

Dogovoreno je i da će članovi Koordinacionog tela za saradnju sa medijima, koje će raditi na unapređenju položaja medija, biti Suzana Vasiljević i Jelena Kovačević, a da se do narednog sastanka ustanove i ostali članovi tog tela koje će dnevno i operativno raditi na rešavanju otvorenih pitanja.

Prva tema, naznačeno je, kojom će se baviti Koordinciono telo je bezbednost novinara.

Kako se navodi Izradu Strategije podžale su međunarodne organizacije i ambasade, čiji predstavnici su učestvovali na sastanku: OEBS, Delegacija Evropske unije, ambasade Kraljevine Norveške i fondacija „Konrad Adenauer“.

OEBS i Delegacija EU, dodaje se, ponudili su ekspertsku pomoć u pripremi i izradi tog dokumenta, što je prihvaćeno od svih učesnika sastanka.

U ime medijskih i novinarskih udruženja, na sastanku su učestvovali predstavnici Nezavisnog udruženja novinara Srbije, Udruženja novinara Srbije, Nezavisnog društva novinara Vojvodine, Asocijacije medija, Lokal presa, Asocijacije nezavisnih elektronskih medija, Asocijacije onlajn medija, RAB Srbija i Sindikata novinara Srbije (SINOS).

Naredni sastanak biće održan u ponedeljak, 18. juna, a do tada medijska i novinarska udruženja treba da pošalju predloge za članove u radnoj grupi i Koordinacionom telu za saradnju sa medijima.