Povodom Ramazanskog bajrama, predsednik Crne Gore Milo Đukanović svim pripadnicima islamske veroispovesti i reisu Rifatu Fejziću uputio je čestitke, sa željom da praznične dane provedu u miru, ispunjeni radošću, zajedno sa svojim porodicama, okruženi prijateljima, komšijama i ljudima dobre volje.

“Po svojoj prirodi duh Ramazana produbljuje svest o našoj zajedničkoj potrebi da se suprotstavimo isključivostima, sledimo mir, čujemo glas drugog, posebno glas usamljenog, potištenog i potrebitog, da se međusobno pomažemo, gradeći društvo razumevanja i zajedništva, tolerancije i međusobnog uvažavanja, građanske raznolikosti, solidarnosti i socijalne pravde”, naveo je Đukanović.

Kako je dodao, sveti dani su kao godovi.

“Svedoče o našem sazrevanju i spoznaji značaja društvenog dijaloga kojim izgrađujemo poverenje i prisan odnos prema drugom i drugačijem, doprinoseći vekovnoj civilizacijskoj originalnosti crnogorskog prostora, koji je u zahtevnim vremenima očuvao svoj građanski integritet i identitet, duboko utkan u Evropsko i svetsko civilizacijko nasljeđe”, ističe Đukanović.

Naglašava da crnogorski građani, pripadnici islamske vjeroispovijesti, imaju za to posebne zasluge.

“Neodvojivi deo tog identiteta, nasleđe je i Islamske zajednice u Crnoj Gori. Aktivnosti Islamske zajednice u Crnoj Gori i danas nas civilizacijski obogaćujuju, a njena puna posvećenost izgradnji naše Crne Gore i daljem razvoju crnogorskog društva čini građanski snažnijim u trenutku ostvarenja naše evroatlanske buducnosti i boljeg života naših ljudi. Još jednom Vam čestitam praznik, uz izraze visokog uvažavanja”, zaključio je Đukanović.

 

Izvor: CdM