BEOGRAD – Vozač Ferarija Sebastijan Fetel pobedio je danas u trci Formule 1 za Veliku nagradu Kanade u Montrealu i preuzeo vodjstvo u generalnom plasmanu.

Fetel je ostvario 50. pobedu u karijeri, a treću u sezoni, rezultatom sat, 28 minuta, 31,377 sekundi. On je trku na stazi “Žil Vilnev” počeo sa pol pozicije i nije ispustio vodjstvo do kraja trke.

Fetel je preuzeo prvo mesto u generalnom plasmanu sa bodom prednosti nad Luisom Hamiltonom iz Mercedesa.

To je prva pobeda Ferarija u Montrealu od 2004. godine.

Drugo mesto zauzeo je vozač Mercedesa Valteri Botas sa zaostatkom od 7,376 sekundi, a treći je bio Maks Verstapen iz Red Bula sa 8,360 sekundi zaostatka.

Vozač Red Bula Danijel Rikardo zauzeo je četvrto mesto, ispred aktuelnog svetskog šampiona Luisa Hamiltona. Šesto mesto zauzeo je Kimi Raikonen iz Ferarija, a sedmo i osmo mesto vozači Renoa Niko Hulkenberg i Karlos Sainc.

Bodove su još osvojili Esteban Okon iz Fors Indije i Šarl Lekler iz Zaubera.

Fetel je dobro startovao, sačuvao je prvo mesto, dok je Verstapen napao Botasa, ali se Finac dobro odbranio i zadržao drugo mesto. Hamilton je ostao četvrti, a Rikardo je obišao Raikonena i zauzeo peto mesto. U prvom krugu dogodio se incident, zbog kojeg je bezbednosno vozilo izašlo na stazu.

Vozač Vilijamsa Lens Strol nije imao mnogo mesta na stazi i sabio je Brendona Hartlija u zaštitni zid. Slomio se prednji deo bolida Vilijamsa, a onda su obojica udarili u zid u krivini šest. Obojica su nepovredjen izašli iz vozila i završili su trku.

Kada je trka nastavljena, dobro je krenuo Fetel, koji je ubrzo stekao 1,2 sekunde prednosti nad Botasom. U tim trenucima Hamilton se požalio da motoru nestaje snage, pa je sekundu kasnio za Verstapenom.

Hamilton i Verstapen su u 17. krugu u isto vreme otišli u boks, a vozač Red Bula zadržao je treće mesto. U narednom krugu na zamenu guma otišao je i Rikardo, koji se na stazu vratio ispred Hamiltona, a iza klupskog kolege.

U medjuvremenu Fetel je stekao pet sekundi prednosti nad Botasom, a posle dobre vožnje Finca, prednost se “istopila” na 3,3 sekunde u 28. krugu. Iza njih vozio je Raikonen, koji kao ni vodeći dvojac do tada nije išao u boks.

Raikonen je ubrzo otišao na zamenu guma i na stazu se vratio iza Hamiltona. Odmah je Finac iskoristio nove gume i odvezao najbrži krug. U 36. krugu Botas je otišao u boks i vratio se na drugo mesto ispred Verstapena. U narednom krugu i Fetel je pozvan u boks i posle toga je sačuvao prvo mesto.

U 43. krugu odustao je Fernando Alonso zbog problema sa bolidom Meklarena i na loš način završio je svoj 300. vikend u Formuli 1.

Hamilton je smanjio zaostatak za Rikardom na 2,2 sekunde, a Botas se spustio ispod četiri sekunde zaostatka za Fetelom. Botas je 15 krugova pre kraja napravio grešku prilikom preticanja Sainca za ceo krug, pa mu je Fetel pobegao na više od pet sekundi, što je i označilo kraj kakve takve borbe za prvo mesto.

Do kraja trke Fetel je sigurno bio u vodjstvu, a Verstapen se u jednom trenutku u poslednjem krugu primakao Botasu na 0,9 sekundi, ali je vozač Mercedesa uspeo da zadrži prednost i drugo mesto.

Fetel je sada prvi u generalnom plasmanu sa 121 bodom, Hamilton ima 120, a Botas 86.

Naredna trka u šampionatu na programu je 24. juna za Veliku nagradu Francuske.

 

Izvor: Beta