BEOGRAD – Svako javno iznošenje pretenzija prema tuđim teritorijama jeste pretnja stabilnosti regiona i neminovno utiče na pogoršanje međunacionalnih odnosa na Kosovu i Metohiji, saopštila je danas vladina Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

U saopštenju se navodi da najnovijom provokacijom funkcioner DPK Redžep Hoti ponovo aktuelizuje fašističke snove o stvaranju takozvane “velike Albanije”, ali i takozvane “zelene transferzale” na Balkanu.

“Umesto što preti nepostojećom silom, Hoti i njegove stranačke kolege bi trebalo da se pozabave pitanjem zašto mladi ljudi glavom bez obzira beže put Zapada iz njihove kriminalno-terorističke tvorevine”, poručuje se u saopštenju.

Ratoborna retorika Redžepa Hotija, ističe se, počiva na lažnoj predstavi o sopstvenoj snazi, kao i na strahu zbog činjenice da se širom sveta sve više uviđa da je podrška albanskim separatistima na Kosovu i Metohiji bila greška i da je njihova kriminalna tvorevina, nastala na nasilju i kršenju međunarodnog prava, neodrživa.

“Srbija će nastaviti da konstrukivno doprinosi stabilnosti regiona i da sa odgovornim delom međunarodne zajednice radi na izgradnji održivog mira na ovim prostorima”, navodi se u saopštenju.

Hoti je ranije danas rekao da podela Kosova, koju zagovaraju srpski zvaničnici, nije na dnevnom redu, a ako bi bila onda bi to podrazumevalo da Kosovu pripadne Sandžak i deo juga Srbije.