MILO POKAZAO SILU! NATO avioni od danas štite vazdušni prostor Crne Gore (video)

PODGORICA – Borbeni avioni vazduhoplovnih snaga Italije i Grčke, u saradnji sa Vazduhoplovstvom Vojske Crne Gore, od danas štite crnogorski vazdušni prostor.

Povodom početka zaštite vazdušnog prostora Crne Gore, na dan prve godišnjice članstva države u NATO-u, organizovana je pokazna vežba prizemljenja “letelice-uljeza”.

Ulogu letelice-uljeza koja je biti presretnuta imao je avion Vlade Crne Gore i u njemu je bio ministar odbrane Predrag Bošković i predstavnik NATO.

Pokazna vežba je uspešno završena.

Nakon pokazne vežbe ministar Bošković je kazao da su od danas “nebo i more” Crne Gore zaštićeni.

“Okrenuli smo se budućnosti i Crnu Goru doveli do nivoa koji predstavlja novi kvalitet života, novi sigurnosni aspekt”, kazao je Bošković i zahvalio čelnicima NATO-a, koji su kako je dodao, prepoznali šta je Crna Gora uradila.Brigadni general NATO, Roberto Di Marko, kazao je da NATO misija znači zaštitu vazdušnog prostora 24 sata dnevno, navodeći da je to “primer kolektivne odbrane koja je u srcu NATO osnivačkog ugovora”.

“Princip NATO ‘Air policing’ se primenjuje na sve nove saveznice nakon učlanjenja”, poručio je general Di Marko.

“Svi za jednog jedan za sve. Crna Gora danas kao i 28 saveznika pre iskusiće šta to znači”, rekao je on.

Crna Gora formalno je postala 29. članica NATO 5. juna prošle godine, činom predaje Severnoatlantskog ugovora Vladi SAD, depozitaru tog sporazuma.

Crna Gora nema borbene avione, pa će zaštitu vazdušnog prostora dobiti od saveznika, Italije i Grčke, kroz misiju NATO-a koja je neborbenog karaktera, a za koju Crna Gora neće imati nikakve dodatne finansijske obaveze osim onih koje su već predvidjene za zajednički budžet NATO, objašnjeno je ranije iz Vlade.