BEOGRAD – Izaslanik predsednika Republike Srbije, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Djordjević govorio je otvaranju 7. Evropskog kongresa za osobe sa invaliditetom “Živeti u susretu”.

On je pozdravio sve učesnike Evropskog kongresa za osobe sa invaliditetom pod nazivom “Živeti u susretu” i istakao da su plemenitu zamisao osnivača, Tomasa Krausa, prihvatila “rukovodstava mnogih razvijenih evropskih zemalja”.

“Srbiji je ukazana čast da se ovim povodom nadje u njihovom društvu, i nadam se da ćemo, kao dobri domaćini, opravdati priznanje koje nam je dato. Svih deset zemalja koje, pored naše zemlje, učestvuju u radu Kongresa, jesu zemlje koje su privredno i ekonomski znatno razvijenije od Srbije”, rekao je ministar.

“Za mene – nastavio je Djordjević – to predstavlja jasan znak da su precizno definisana politička volja i posvećen pristup predsednika i Vlade Republike Srbije da se socijalno ugroženim kategorijama ljudi, obezbedi bolje i pravednije mesto u društvu, prepoznati kao i u onim zemljama koje su u poziciji da znatno više novca izdvajaju za socijalna davanja”, navodi se u saopštenju. ;

Uz ocenu da je Srbija “na veoma dobrom putu ekonomskog oporavka i stabilnog privrednog rasta”, ministar je “istakao važnost političke volje kada je reč o poštovanju ljudskih prava, društvenoj odgovornosti, inkluziji socijalno osetljivih grupa ljudi i solidarnosti uopšte”.

On je naveo da posvećenost vlasti u Srbiji poboljšanju položaja osoba sa invaliditetom “prirodno nadopunjuje našu težnju za boljitkom i unapredjenjem položaja svih gradjana Srbije”, i da su vlasti “rešene da osobama sa invaliditetom omoguće punu integraciju u društvo i zato što ih smatramo ravnopravnim građanima društva”.

On je kao konkretne mere koje doprinose poboljšanju položaja osoba sa invaliditetom naveo izradu socijalnih karti i umrežavanje institucija, zapošljavanje osoba sa invaliditetom, za šta je izdvojeno 1,7 milijardi dinara.

U Srbiji “broj osoba sa invaliditetom, prema procenama, iznosi oko 715.000, a procenat nezaposlenosti medju njima veći je od državnog proseka koji sada iznosi 12,7 odsto. Kao resorni ministar, lično se zalažem da sredstva koja je država namenila preduzećima za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom budu što pravednije rasporedjena. Borićemo se za veća sredstva za sve koji apliciraju u skladu sa zakonom. Naglašavam da Ministarstvo neće trpeti bilo kakvu zloupotrebu trošenja sredstava” rekao je Djordjevic.

On je naveo da je u Beogradu još 2015. godine započet je projekat “Beograd bez barijera”, i do sada je postavljeno više od 250 rampi za osobe sa invaliditetom u svim delovima grada, što je ocenio da je znatno olakšalo njihovo kretanje.

“Uskoro će admimistrativne zgrade u Beogradu dobiti mape, koje će slepim i slabovidim osobama pomoći da se upoznaju sa prostorom. Ministarstvo takodje, ima u planu da se u glavnom gradu u što kraćem roku na svim raskrsnicama u svim gradskim opštinama postave zvučni semafori, čime će, nadamo se, Beograd postati prvi grad u Evropi sa kompletnom zvučnom signalizacijom” ocenio je ministar.

Otvaranju kongresa govorili su poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, osnivač i nemački sociolog Tomas Kraus i direktor Udruženja za pomoć osobama sa smetnjama u razvoju “Živimo zajedno” Dejan Kozić, a prisustvovali su direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović i direktor kancelarije Unicefa u Beogradu Mišel Sen Lo.

 

Izvor: Beta