Minut: Evo kako izgleda americka baza Bondstil na Kosovu iznutra! (video)

PRIŠTINA – Najveća američka vojna baza sagrađena van SAD poslije Vijetnama, Bondstil, mješavina je američkih filmova sa vojnom tematikom i atmosfere tipičnog američkog gradića u nekoj zabiti, recimo u Teksasu ili Luizijani.

Tačan broj vojnog osoblja u bazi je poverljiv podatak. Ali u Bondstil na dnevnom nivou stiže 600.000 galona vode dnevno, u prodavnicama imaju više od 12.000 artikala. Dnevno se opere 1.400 vreća veša, a posluži 18.000 obroka.

I danas kada su se kapaciteti ove baze u ljudstvu drastično smanjeni, okolno stanovništvo i dalje se angažuje za fizičke i manje bitne administrativne poslove.

Inače, Amerikanci su ovu visoravan smeštenu između Gnjilana i Uroševca zaposeli u junu 1999. godine odmah po okončanju bombardovanja SFRJ. Izabrana je jer je bila nenaseljena, predio brdovit, i što je najvažnije, nije bio bombardovan niti miniran za vreme rata na Kosovu.

Za manje od tri godine od šatorskog naselja ova baza je pretvorena u haj-tek vojno-komandni centar, opremljen najsavremenijim sistemima odbrane i praćenja. Baza obuhvata površinu od od oko 360.000 kvadratnih metara. Međutim, dozvola za posjetu, obilazak Bondstila ne dobija se tako lako.