ZAGREB – Osječki Županijski sud izdao je nalog za hapšenje bivšeg čelnika Dinama i aktuelnog savetnika u tom zagrebačkom klubu Zdravka Mamića koji je danas prvostepeno osudjen na 6,5 godina zatvora, javili su hrvatski mediji.

Prema hrvatskom zakonu, osobe osudjene na kaznu veću od pet godina moraju u zatvor do pravosnažnosti presude. Zdravko Mamić je juče, dan uoči izricanja presude, otišao u susednu Bosnu i Hercegovinu, čije državljanstvo ima uz hrvatsko, a ranije danas je najavio da se do pravosnažnosti presude neće vraćati u Hrvatsku.

Portparol suda u Osijeku Miroslav Rožac objasnio je dalju proceduru u slučaju Mamić.

Pošto Ministarstvo unutrašnjih poslova utvrdi na kojem graničnom prelazu je Mamić napustio Hrvatsku, sud će policiji dati nalog za raspisivanje medjunarodne poternice, na osnovu koje on može da bude uhapšen u bilo kojoj zemlji van EU, rekao je Rožac.

“Ukoliko se okrivljeni zatekne u nekoj članici EU, biće izdat evropski nalog za hapšenje”, precizirao je Rožac, a prenela Hina.

Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić izjavio je ranije danas da BiH po Ustavu ne može da izruči Hrvatskoj Mamića, jer on ima državljanstvo BiH. On je rekao da Zagreb može Sarajevu da dostavi presudu protiv Mamića i da onda BiH može da izvrši tu presudu.

Bivši čelnik, a sadašnji savetnik u Dinamu Zdravko Mamić, njegov brat, bivši trener Dinama Zoran Mamić, bivši direktor kluba Damir Vrbanović i poreznik Milan Pernar u sredu su na sudu u Osijeku prvostepenom presudom proglašeni krivim za izvlačenje oko 116 miliona kuna (15,5 miliona evra) i nanošenje štete državnom budžetu od oko 1,6 miliona evra.

Svi su osudjeni na zatvorske kazne – Zdravko Mamić na 6,5 godina, Zoran Mamić na četiri godine i 11 meseci, a Vrbanović, koji je izvršni direktor Hrvatskog fudbalskog saveza (HNS), na tri godine. Pernar je dobio četiri godine i dva meseca zatvora.

 

Izvor: Beta