Miloš Grandić (34), policajac iz Novog Sada, osuđen je nepravosnažno u Višem sudu na tri godine zatvora, po optužnici da je van dužnosti pokušao da ubije sugrađanina Dejana Makanića, posle saobraćajnog incidenta u Daničićevoj ulici, 19. januara 2014. godine.
Ova kazna izrečena mu je sa posebnim ublažavanjem jer je utvrđeno da je to učinio u prekoračenju nužne odbrane i u afektivnom stanju.
Obrazlažući presudu, sudija Rade Kalajdžija je rekao da je Grandić imao pravo da se brani, jer ga je Makanić napao i udario metalnom teleskopskom palicom i povredio, ali da je, kao policajac, napad mogao da spreči i na drugi način, da ga savlada ili da ispali hitac u vazduh, prenose “Novosti”.
– Nije bilo sporno da su obojica ušla u raskrsnicu i da je oštećeni trebalo da propusti Grandića – kazao je sudija Kalajdžija, dodajući da niko nije sporio da je posle zaustavljanja oba vozila došlo do verbalnog sukoba.
– Sud veruje Grandiću da je pokazao službenu legitimaciju, što se vidi i na snimku sigurnosnih kamera, kao i da je oštećeni držao palicu u ruci i njome dva puta udario Grandića dok su razgovarali – naveo je sudija.
Posle toga, kako je rekao sudija, Grandić je uzeo službeni pištolj i uperio u pravcu Makanićeve glave. Dok su stajali jedan naspram drugog, Grandić je ispalio hitac, koji je Makanića okrznuo po glavi i lakše povredio.
Izvor: Novosti