ANKARA – Prema prvim nezvaničnim i nepotpunim rezultatima prevremenih predsedničkih i parlamentarnih izbora u Turskoj, aktuelni predsednik Recep Tayyip Erdogan je u prednosti sa 57,59 posto osvojenih glasova na osnovu 33,28 posto prebrojanih glasova, odnosno prebrojanih glasova, javlja Anadolu Agency (AA).

Savez Stranke pravde i razvoja (AK Parti) i Partije nacionalnog pokreta (MHP) je prema istom broju prebrojanih glasova osvojio 63,37 posto glasova.

U Turskoj su danas održavani prevremeni predsednički i parlamentarni izbori na kojima su birači birali predsednika države i novi saziv Velike narodne skupštine Republike Turske.

Ukupno 180.065 birališta u celoj Turskoj otvoreno je u 8 sati, a birališta su zatvorena u 17 sati po lokalnom vremenu.
Izbori su održani uz pojačane mere sigurnosti na kojima je angažovano ukupno 531.007 pripadnika snaga sigurnosti, a preliminarni rezultati izbora očekuju se u izbornoj noći, nekoliko sati nakon zatvaranja biračkih mesta.

Za izbore je u Turskoj registrovano 56.322.632 birača, a među njima je milion ipo mladih koji su prvi put imati pravo glasa. U inostranstvu pravo glasa imalo je dodatnih 3.047.323 turskih državljana.