Naslovna srbija Beograd Premijerka Srbije i predsednik Skupštine Slovačke o statutu manjina, politici i ekonomiji

Premijerka Srbije i predsednik Skupštine Slovačke o statutu manjina, politici i ekonomiji

BEOGRAD – Premijerka Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas u Beogradu s predsednikom Skupštine Slovačke Andrejom Dankom o političkim i ekonomskim odnosima dve države, evrointegracijama Srbije, kao i statusu srpske i slovačke nacionalne manjine u dve zemlje.

U saopštenju Vlade Srbije navodi se da je Ana Brnabić ocenila da je politička saradnja dve države na veoma visokom nivou i da uporedo s tim njihove narode vezuju bliski prijateljski odnosi kroz istoriju.

Ona je kazala da Srbija izuzetno ceni principijelan stav Slovačke o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije i podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

Danko je ukazao na veoma dobar pristup Srbije kada su u pitanju prava slovačke nacionalne manjine i istakao da Srbija prednjači u uspostavljanju standarda očuvanja jezika i kulture manjina, u odnosu na mnoge evropske države.

On je kazao da Slovačka snažno podržava nastavak procesa proširenja Unije u regionu Zapadnog Balkana, a pre svega evrointegracije Srbije, koju smatra ključnom zemljom regiona i strateškim partnerom Slovačke.

Naveo je da je EU bez obzira na trenutne unutrašnje probleme, pre svega porodica država, u kojoj bi Slovačka pre svih želela da vidi Srbiju.

Ana Brnabić je zahvalila na dosadašnjoj kontinuiranoj i aktivnoj podršci Slovačke u procesu pristupanja Srbije EU i izrazila očekivanje da će ona biti nastavljena i u daljem toku pregovaračkog procesa.

Sagovornici su ocenili da visok nivo političkih odnosa dve zemlje ne prati i adekvatan napredak u razvoju bilateralne ekonomske saradnje i da je ključni interes unapredjenje ekonomske saradnje i povećanje zajedničkih investicija, dodaje se u saopštenju iz Vlade Srbije.

 

Izvor:  Beta

Exit mobile version