PRIJEPOLJE – Nakon što je održan miran protest na kojem su se malinarima obratili pedstavnici udruženja proizvodjača iz Ivanjice, Užica, Priboja, Nove Varoši i Prijepolja, malinari su kasno popodne blokirali magistralni put ka Crnoj Gori.Intervenisala je saobraćajna policija i, kako nezvanično saznaje Beta, najmanje jedno lice je privedeno dok je nekoliko njih zadobilo udarce pendrekom.

Blokada magistralnog puta i dalje traje, a oko 800 učesnika protesta traže pregovore s predstavnicima Vlade Srbije.

“Ostajemo sve dok se ne ispune naši zahtevi”, jednoglasni su malinari.

“U Arandjelovcu su se sastali hladnjačari i predstavnici osiguravajućih kuća i dogovorili se da cena ne sme preći 160 dinara. Sve se to radi iza ledja proizvodjača. Šta smo mi? Robovi na svom imanju, od deteta koje nosi vodu do čoveka koji je 16 sati u malinjaku”, kaže Radenko Marić iz Ivanjice.

“Hladnjača ‘Yugrotrejd’ iz Arilja ponudila je takozvanu dnevnu cenu od 50 dinara, dok hladnjača ‘ES Komerc’ nudi 65 dinara po kilogramu. Dnevno formiranje cena bez mogućnosti izravnavanja do kraja berbe za nas je neprihvatljivo jer vodi do potpunog sunovrata maline. U Prijepolju je situacija katastrofalna. U Brodarevu je bilo povratnika iz inostranstva koji su se vratili i uložili novac u proizvodnju. Sada opet napuštaju vekovna ognjišta bez nade u povratak”, kaže Boban Purić iz udruženja “Limska dolina”.

Organizatori protesta su najavili da će ostati na ulici sve do ispunjenja zahteva. Zatražena je i ostavka ministra poljoprivrede Srbije Branislava Nedimovića i uključenje premijerke Ane Brnabić i predsednika Aleksandra Vučića u rešavanje problema.

U Prijepolju malinarstvo je postalo najvažnija grana poljoprivrede. U 2014. godini malina je zasadjena na 286 hektara, a 2015. godine udvostručene su površine pod zasadom ovog voća (520 hektara). Otkup se povećao sa 1.200 tona na 3.250 tona, pa su prihodi sa milion i 800 hiljada, porasli na čak pet i po miliona evra. Sa prijepoljskih plantaža prošle godine ubrano je oko 4000 tona voća.

 

Izvor: Beta /Foto: V. Lojanica - RAS SRBIJA