Naslovna srbija Beograd Prosvetni sindikati najavljuju štrajk za 31. avgust

Prosvetni sindikati najavljuju štrajk za 31. avgust

BEOGRAD – Unija sindikata prosvetnih radnika najavila je okupljanje ispred Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave. Prema rečima predstavnika sindikata, Ministarstvo odbija da ih pozove na razgovor i dostavi im podatke o platnim razredima.

Predsednica Unije Jasna Janković je na današnjij konferenciji za novinare niz aktivnosti koje će sa članovima sproveti u delo do kraja tekuće godine. “Ovim aktivnostima će zaposleni u prosveti iskazati neslaganje sa rešenjem iz Zakona o zaposlenima u javnim službama” – rekla je Jankovićeva.

Sindikalci se, na osnovu Zakona pitaju, ko će i po kojim kriterijumima odlučivati na koji način će se prelaziti iz jedne u drugu platnu grupu, napominjući da se oštro protive da to bude nadležnost direktora škola.

Vladimir Adžić, šef resora za finansije u Uniji, izneo je podatak da je Srbija po prosečnoj zaradi u obrazovanju za 2017. godinu na začelju, ne samo među državama u regionu već i šire.

Rukovodstvo Unije kaže da je ministar prosvete Mladen Šarčević uvredio prosvetne radnike, kada je najavljujući strožu kontrolu na završnom ispitu rekao da “ne veruje profesorima” i da “njihova vaspitna uloga ne bi smela da podrazumeva da varaju, lažu i kradu”.

E.Ćorović /Foto: USPRS

Exit mobile version