SKOPLJE/BEOGRAD – Desetine hiljada pristalica opozicione nacionalističke desnice u Makedoniji protestovalo je ispred zgrade vlade protiv promene imena zemlje i zatražili prevremene izbore. 

Konzervativna stranka VMRO-DPMNE, koja je vladala od 2006. do 2017, sazvala je demonstracije navodeći da je levičarska vlada preduzela “apokaliptične” poteze tokom svojih oko godinu dana, koliko su na vlasti. Vodja stranke Hristijan Mickoski rekao je sinoć na protestu da je ovo početak kraja sadašnje vlade i zatražio održavanje prevremenih izbora u martu i aprilu iduće godine, dok bi se u medjuvremenu formirala tehnička vlada.

Posle višegodišnje bokade u grčko-makedonskom sporu oko imena pregovori izmedju dve strane spektakularno su napredovali poslednjih meseci i makedonski premijer Zoran Zaev i njegov grčki kolega Aleksis Cipras navode da su spremni da zaključe taj spor. Prema dve zemlje pregovori su u finalnoj fazi.

Premijer Zoran Zaev došao je na vlast u maju 2017. posle 11 godina vladavine konzervativaca u jeku duboke političke krize izazvane skandalom prisluškivanja iz 2015.godine. ; Konzervativci kažu da je njegova vlada nesposobna, da je uništila privredu, smanjila plate i penzija i dozvolila cvetanje korpucije.

“VMRO-DPMNE neće podržati promenu Ustava da bi se ustanovila promena ustavnog imena.Vrlo smo jasni oko toga”, rekao je Mickoski na skupu. Ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski, visoki zvaničnik vladajuće Socijaldemokratske stranke rekao je pre protesta da je levičarska vlada provela svoju godinu na vlasti radeći na ponovnoj izgradnji Makedonije posle 11 godina vladavine kozervativaca. Makedonija i Grčka vode višedecenijski spor oko imena Makedonije koje Grčka tvrdi implicira aspiracije za zauzimanje istoimene severne grčke provincije.

Zbog spora oko imena Grčka blokira Makedoniju i njen pristup NATO i Evropskoj uniji, a aktuelna vlada pokušava da nadje rešenje s Grčkom.

 

Izvor: Beta