MOSKVA – Predsednik Rusije Vladimir Putin čestitao je danas turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu na reizboru, objavio je Kremlj koji je saopštio da su Putin i Erdogan u telefonskom razgovoru “potvrdili zajednički interes za širenje partnerskih veza dve zemlje”, prenosi TAS S.

“Šef ruske države naglasio je da ishod glasanja u potpunosti potvrđuje Erdoganov veliki politički autoritet, široku podršku putu započetom pod njegovim liderstvom ka rešavanju vitalnih socijalnih i ekonomskih zadataka sa kojima se Turska suočava i osnažuje spoljnopoličke pozicije zemlje”, piše u saopštenju Kremlja.

Navodi se da je Putin napomenuo da se rusko-turski partnerski odnosi postepeno razvijaju i dostigli su strateški nivo u velikom broju oblasti.

“Dve strane su potvrdile zajednički interes širenje partnerskih veza dve zemlje. Oni su ocenili vrhunskim prioritetom strateške zajedničke energetske projekte – izgradnju nuklearne elektrane Akuju i gasovoda ”Turski tok””, navodi Kremlj.

Erdogan je na juče održanim predsedničkim izborima trijumfovao u prvom krugu, a pobedu na parlamentarnim izborima zabeležila je njegova Stranka pravde i razvoja.