BEOGRAD – Ubuduće će u matične knjige biti omogućen upis promene pola, na osnovu potvrde zdravstvene ustanove, predviđeno je izmenama Zakona o matičnim knjigama koje će biti među 14 tačaka dnevnog reda sednice Skupštine Srbije koja je zakazana za sutra.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić kaže za Tanjug da se tim rešenjem realizuje jedna od mera za prihvatanje rodne raznolikosti kao sastavnog dela modernog evropskog društva.

Govoreći o novinama izmena zakona, Ružić kaže da će one omogućiti maksimalnu sigurnost, tačnost i pouzdanost sistema vodenja maticnih knjiga, a da će se podaci iz Registra maticnih knjiga voditi u elektronskom obliku, uz zadržavanje papirnog oblika.

Nova rešenja će, kaže, omogućiti građanima, gde god se nalazili u Srbiji ili van nje, da dobiju izvode iz matičnih knjiga, budući da će matične knjige diplomatsko-konzularnih predstavništva biti sastavni deo Registra maticnih knjiga, pored matičnih knjiga svih opština i gradova.

Naime, do maja 2018. godine prebačeno je više od 98 odsto podataka iz maticnih knjiga, a Ružić objašnjava i da će se razmena podataka iz ovih baza za potrebe rešavanja raznih postupaka koji se vode pred drugim organima obavljati elektronskim putem.

Izmene zakona omogućiće i dobrovoljni upis podatka o nacionalnoj pripadnosti.

Ružić kaže i da treba omogućiti efikasnije nacionalne savete nacionalnih manjina i njihov transparentniji rad i da je izmenama Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina predloženo jasnije definisanje ovlašćenja nacionalnih saveta nacionalnih manjina, smanjenje prekomerne politizacije i njihov transparentniji rad.

Takođe, Ružić navodi i pozitivnu diskriminaciju pripadnika nacionalnih manjina u pogledu zapošljavanja u nastojanju da se dostigne odgovarajuća zastupljenosti zaposlenih u javnom sektoru na svim nivoima teritorijalne organizacije.

Na dnevnom redu sednice parlamenta biće i izmene Zakona o lokalnoj samoupravi, a Ružić navodi da bi nova rešenja trebalo da uključe građane u postupak pripreme investicionog dela budžeta lokalne samouprave tako da će i građani imati mogućnost da kažu šta da se gradi.

Izmenama Zakona o državnoj upravi biće predviđena obaveza uključivanja najšire javnosti u sam postupak pripreme zakona, strateških i drugih dokumenata javnih politika, a kako kaže ministar, građani, stručna javnost i nevladin sektor imaće mogućnost da više utiču na kreiranje politika.

Nova rešenja treba da podstaknu građane na pokretanje inicijativa od značaja za njihovu sredinu, pa će tako, kaže ministar, biti dovoljno da pet odsto ukupnog broja građana sa biračkim pravom pokrene građansku inicijativu o pitanjima važnim za određenu lokalnu samoupravu.

Vodeći racuna o optimizaciji, Ružić navodi da se nastoji da se smanji broj lokalnih funkcionera i da se on veže za broj stanovnika opštine ili grada, a u cilju veće efikasnosti, operativnosti i ekonomičnosti .

Cilj je, navodi, i da se opštine i gradovi podstaknu da međusobno više sarađuju i pomažu jedni drugima u nedostatku kapaciteta, dok će mesnim zajednicama biti vraćena stara uloga u povezivanju građana sa lokalnom samoupravom.

Takođe, biće utvrdivanjen minimalni rok za sazivanje sednice Skupštine opštine ili Skupštine grada od 24 časa čime će, ističe Ružić, biti sprečena zloupotreba ovlašćenja u pogledu neprimerenog roka za sazivanje sednica skupština i omogucava njihov bolji rad.