NJUJORK – Sjedinjene Američke Države su najavile veto na rezoluciju koju podržavaju arapske zemlje, a u kojoj se traži da generalni sekretar UN predloži mere kako bi se osigurala “medjunarodna zaštita” za palestinske civile.O tom dokumentu će se glasati danas, kako se očekuje, nakon nedelja hitnih diskusija tokom kojih nije bilo dogovora ni o kakvoj akciji povodom eskalacije nasilja u pojasu Gaze.

U nacrtu rezolucije se “oštro osudjuje” i zahteva okončanje “upotrebe svake prekomerne, nesrazmerne i nasumične sile izraelske vojske”, ali se takodje “oštro osudjuje ispaljivanje raketa iz pojasa Gaze na izraelska civilna područja”.

Američka ambasadorka u UN Niki Hejli je kritikovala predlog da se diskutuje o “preteranoj” izraelskoj sili dok se ne pominje Hamas, islamska ekstremistička organizacija koja vlada pojasom Gaze.

“To je grub jednostrani pristup koji je moralno bankrotiran i samo će služiti da podrije napore ka miru izmedju Izraelaca i Palestinaca”, navela je Hejli u saopštenju.

Izraelski ambasador u UN Dani Danon takodje je oštro kritikovao predlog.

Savet bezbednosti UN je duboko podeljen u odnosu na decenijski izraelsko-palestinski sukob.

Nakon čitavog niza hitnih sastanaka o Gazi, od kojih je poslednji održan u sredu, to najmoćnije telo UN nije moglo da se složi ni o saopštenju za novinare.

U nacrtu rezolucije, čiji je sponzor Kuvajt, izražava se “ozbiljna zabrinutost” za eskalaciju nasilja, napetost i pogoršanje situacije na palestinskim teritorijama, posebno od početka niza masovnih protesta na granici Gaze 30. marta.

Prema podacima palestinskog Ministarstva zdravlja 118 Palestinaca je poginulo od izraelske vatre u tim protestima, a na hiljade ih je ranjeno.

Izrael tvrdi da vojnici brane svoju granicu i optužuju Hamas da protestima prikriva pokušaje napada.

Hamas i manja organizacija Islamski džihad su u utorak ispalili dasetine raketa i minobacačkih projektila na južnu izraelsku teritoriju, a Izrael je odgovorio napadima iz vazduha na mete ektremista širom pojasa Gaze. To je bila najveća eskalacija nasilja od rata u pojasu Gaze od 2014. godine.

Hamas je u sredu saopštio da je postignut prekid vatre s Izraelom. U nacrtu rezolucije za poziva na hitne korake da se osigura “momentalan, održiv prekid vatre koji će se u potpunosti poštovati”.

Od generalnog sekretara UN Antonia Gutereša se traži pisan izveštaj u roku od dva meseca da se “osigura bezbednost, zaštita i dobrobit palestinskog civilnog stanovništva pod izraelskom okupacijom”, uključujući preporuke za medjunarodni mehanizam zaštite.

Takodje se apeluje na “hitan neometan, humanitarni pristup i opipljive korake” ka pomirenju raznih palestinskih frakcija.

 

Izvor: Beta