NJUJORK – Sjedinjene Američke Države danas su stavile veto na rezoluciju Saveta bezbednosti UN u kojoj se traži da generalni sekretar svetskog tela predloži kako da se osigura “medjunarodna zaštita” Palestinaca.

Savet bezbednosti medjutim još nije glasao o predlogu SAD da se osudi Hamas zbog nove eskalacije nasilja u pojasu Gaze. Današnjem glasanju prethodile su čitave nedelje hitnih diskusija o Gazi.

Američka ambasadorka u UN Niki Hejli je najavila veto na rezoluciju koju su podržale arapske zemlje a pripremio Kuvajt.

Ona ju je označila “grubo jednostranom” zbog zahteva da se zaustavi preterana izraelska sila, dok se ne pominje Hamas, ekstremistička islamska organizacija koja kontroliše pojas Gaze.

Američka rezolucija ne aludira na izraelske snage i zaštitu Palestinaca, već zahteva da Hamas i druge palestinske ekstremističke organizacije prestanu “sve nasilne i provokativne akcije” u Gazi.

Savet bezbednosti UN je duboko podeljen u odnosu na decenijski izraelsko-palestinski sukob.

Posle niza sastanaka o Gazi to najmoćnije telo UN nije moglo da se složi ni o saopštenju.

Hamas i manja organizacija Islamski džihad su u utorak ispalili dasetine raketa i minobacačkih projektila, na južnu izraelsku teritoriju, a Izrael je odgovorio napadima iz vazduha na mete ektremista širom pojasa Gaze. To je bila najveća eskalacija nasilja od rata u pojasu Gaze 2014. godine.

Hamas je u sredu saopštio da je postignut prekid vatre s Izraelom.

U nacrtu rezolucije se izražava “ozbiljna zabrinutost” za eskalaciju nasilja, napetost i pogoršanje situacije na palestinskim teritorijama, posebno od početka niza masovnih protesta Palestinaca na granici Gaze 30. marta.

Prema podacima palestinskog Ministarstva zdravlja oko 120 Palestinaca je poginulo od izraelske vatre u tim protestima, a na hiljade ih je ranjeno.

Izrael tvrdi da vojnici brane svoju granicu i optužuju Hamas da protestima prikriva pokušaje napada.

(Beta-AP)