NOVI PAZAR – Naši pogledi su uprti u Beograd, naša država je Srbija. Od Turaka imamo samo probleme zbog hipoteke iz prošlosti – rekao je dr Safuadan Plojović

BOŠNjACI koji žive u Sandžaku smatraju da je Srbija njihova država i ne misle da joj se suprotstavljaju ili da pokreću secesiju, već samo žele da ostvare svoja prava – rekli su juče dr Safuadan Plojović iz Novog Pazara i profesor Internacionalnog univerziteta Amela Lukač Zoranić.

Ona je na okruglom stolu “Mapiranje Sandžaka” ukazala da je ta oblast zaboravljena i da Novi Pazar, iako ima kapacitet, ne može da postane jedan od vodećih gradova u Srbiji. Zato, kaže ona, država treba da da svoj doprinos ekonomskom razvoju.

Plojović je kazao da je u poslednjih 100 godina Sandžak bio opterećen hipotekom prošlosti zbog “zuluma i zla” Osmanlijskog carstva i da zato postoji neka osvetoljubivost prema Bošnjacima.

Mi nismo Turci, mi smo Bošnjaci. Naši pogledi su uprti u Beograd, naša država je Srbija. Od Turaka imamo samo probleme zbog hipoteke iz prošlosti – rekao je Plojović, i dodao da su baš svi stanovnici Sandžaka lojalni državi Srbiji i doživljavaju je kao svoju.

Izvor: Novosti.rs /Foto: Media centar Beograd