BEOGRAD – Rumunska teniserka Simona Halep osvojila je danas Otvoreno prvenstvo Francuske u Parizu, pošto je u finalu pobedila 10. teniserku sveta Amerikanku Sloun Stivens posle preokreta u tri seta, 3:6, 6:4, 6:1.

Halep je pobedila posle dva sata i tri minuta i osvojila prvu grend slem titulu u karijeri.

To je bilo njeno četvrto grend slem finale, prethodno, dva puta je poražena upravo na Rolan Garosu, 2014. i 2017. godine, kao i ovog januara na Australijan openu.

Stivens je povela od početka prvog seta, u četvrtom gemu napravila je brejk za 3:1, a tu prednost je sačuvala do kraja i povela je u meču.

Amerikanka je dobro počela i drugi set, povela je sa 2:0, ali je Halep posle toga osvojila četiri uzastopna gema i preokrenula na 4:2. Stivens je uzvratila i izjednačila na 4:4, a Halep je zatim osvojila ;gem na svoj serivs, posle čega je Amerikanka servirala za ostanak u setu. Halep je ipak napravila brejk i izjednačila na 1:1 u setovima.

Prva teniserka sveta je dominirala u trećem setu, dozvolila je protivnici da osvoji samo jedan gem i postala je grend slem šampionka.

Halep je postala prva teniserka iz Rumunije koja je posle 40 godina osvojila grend slem trofej u singlu.

Stivens je, sa druge strane, prvi put u karijeri poražena u finalu nekog turnira (1/7). Ona je ostala na jednoj grend slem tituli, nakon što je prošlog septembra osvojila Ju Es open.

 

Izvor: Beta