SJENICA – Ministar odbrane Aleksandar Vulin, u pratnji načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Ljubiše Dikovića i komandanta Kopnene vojske general-potpukovnika Milosava Simovića, obišao je danas radove na tehničkom izviđanju površina na aerodromu „Dubinje“ kod Sjenice za koje se sumnja da su zagađene neeksplodiranim ubojnim sredstvima.

Tom prilikom, ministar Vulin je istakao da je tokom NATO agresije uništeno i oštećeno oko 170 objekata Vojske Jugoslavije, odnosno Vojske Srbije.

” Nama je, kao, zadatak ostalo da još oko 80 objekata u potpunosti očistimo od zagađenja koje je nastupilo tokom NATO agresije i samim bombardovanjem.

Aerodrom Sjenica je od strateškog značaja na ovom prostoru i veoma je važno da se Vojska Srbije vrati ovde kako zbog građana Sjenice tako i zbog bezbednosti čitave naše zemlje. Ljudi koji ovde rade su obučeni na odgovarajući način, opremljeni najkvalitetnijom zaštitnom opremom i sve što im je potrebno za miran i bezbedan rad oni moraju da dobiju”, naglasio je ministar Vulin.

Prema njegovim rečima, Vojska Srbije pred sobom ima veliki zadatak, zbog svoje bezbednosti, ali i zbog bezbednosti građana uopšte, da svih preostalih 80 prostorija zagađenih neeksplodiranim ubojnim sredstvima očisti, privede nameni i sačuva za mirno i nesmetano korišćenje.

“Vojska Srbije veoma vodi računa o bezbednosti svojih pripadnika i to je ono što nam je i ovde najvažnije. Upravo smo zbog toga načelnik Generalštaba i ja, kao i komandant Kopnene vojske i došli da obiđemo ove ljude, da vidimo šta im je sve potrebno, da vidimo da li još nešto možemo da učinimo za njih, svakako da smo zadovoljni načinom na koji oni rade, a na prvom mestu, da vode računa o svojoj bezbednosti”, poručio je ministar Vulin.

Nakon obilaska, general Diković je istakao da je poznato da na teritoriji Republike Srbije, posle NATO agresije, postoji još prostora koji nisu u potpunosti očišćeni od neeksplodiranih ubojnih sredstava.

” Jedan od tih objekata je i ovaj na Pešteru, konkretno, aerodrom Sjenica, koji je nekoliko puta bombardovan iz vazdušnog prostora, i kasetnim bombama i bombama velike razorne moći. Posle sprovedenih priprema, koje su obuhvatale obuku ljudi, nabavku zaštitne opreme, usudili smo se, konačno, da izađemo na ovaj prostor i da izvršimo u naredna tri meseca deo dekontaminacije ili čišćenja od neeksplodiranih ubojnih sredstava”, objasnio je general Diković.

Kako je istakao načelnik Generalštaba, ti radovi nisu isključivo vezani za potrebe Vojske, već i za bezbednost građana na ovom prostoru.

” Nadam se da ćemo, uz pomoć građana Opštine Sjenica, uspeti da realizujemo ovaj zadatak i stvorimo bezbedno okruženje za ljude u ovom kraju. Izuzetno je rizičan i odgovoran zadatak, a usudili smo se, jer smo se dobro pripremili za to – istakao je general Diković.

On je odao posebno priznanje svima koji su do sada radili ovde, jer su za kratko vreme efekti iznad očekivanja, po pitanju pretresa terena. On je, takođe, dodao da svakako ne treba žuriti, već da taj posao treba da se pre svega uradi odgovorno i po pravilima, izražavajući nadu da će teren biti očišćen i pre roka u septembru.

Govoreći o značaju saradnje sa Vojskom Srbije, predsednik Skupštine opštine Sjenica Muhedin Fijuljanin naglasio je da je za građane opštine Sjenica od izuzetne važnosti posao koji Vojska Srbije obavlja, naročito na tom potezu oko aerodroma Dubinje.

“Nadam se da će saradnja, koja je i do sada bila dobra, biti ubuduće još bolja, kako bi ovaj aerodrom osposobili. Mi u tom aerodromu vidimo velike razvojne šanse, imajući u vidu da će i auto-put Beograd – Bar proći u neposrednoj blizini i smatramo da on u tom pogledu može da bude velika razvojna perspektiva, i za opštinu Sjenica, ali za Republiku Srbiju u celini”, rekao je Fljuljanin.