BEOGRAD – Srbija je na meti obaveštajnih službi šezdesetak zemalja, koje su stvorile agenturu spremnu za subverzivna dejstva, lasniranje lažnih vesti i uznemiravanje javnosti, ocenjuje za “Politiku” profesor Milan Mijalkovski.

Mijalkovski smatra da sve što se desava u Srbiji moze da se posmatra kroz neki unutrašnji razlog, ali da to treba dovesti u kontekst sa interesima stranog faktora.

Nekadašnji dekan Fakulteta bezbednosti kaže da situaciju u Srbiji i regionu treba posmatrati kroz sistem spojenih sudova i ukazuje na oštru sukobljenost u ovom regionu geopolitickih interesa najmoćnijih sila sveta – SAD, Rusije i Kine, Turske kao regionalne sile, ali i transnacionalnog faktora koji mnogi zanemaruju – islamista.

Svemu treba dodati, prema njegovim recima, i “agresivni nastup” zapada, pre svega EU, u pogledu KiM.

Na osnovu iskustva i dugogdišnjeg praćenja situacije, Mijalkovski kaže da Srbiju “istražuju” obaveštajne službe šezdesetak zemalja.

“Imajući u vidu da to čine skoro tri decenije, to znaci da su one stvorile takve pozicije, takvu agenturu od uticaja u Srbiji koja je spremna, osposobljena, školovana da izvodi raznovrsna subverzivna dejstva, počev od grupa za pritisak, lansiranja kojekakvih laznih vesti, uznemiravanja javnosti. Njihove mogućnosti su respktabilne i stalno se osnažuju raznim aktivnostima, pre svega tajnim, ali i javnim”, ocenjuje Mijalkovski.

Na pitanje šta im je glavni cilj, on odgovara da žele da prinude Srbiju na što hitnije priznavanje lažne države Kosovo.

“Kako otpor prema takvom njihovom cilju jaca, treba ocekivati da će oni pojačavati raznovrsne pritiske. Mislim da tako treba gledati na aktuelnu bezbednosnu situaciju i perspektive”, ocenjuje Mijalkovski.