VAŠINGTON – Ishod izbora u Turskoj pruža predsedniku te zemlje Redžepu Tajipu Erdoganu “vetar u leđa” da protiv neistomišljenika primeni sve oštrije mere, što će pozvoniti na uzbunu u koridorima zapadnih sila, ocenjuje Si-En-En.

Američka televizija Erdogana opisuje kao “čoveka koji je oblikovao Tursku”, a njegovu izbornu pobedu vidi kao jačanje uticaja, ali i kao lošu vest za opoziciju i dodatni udarac za slobodu izražavanja.

“Ponovo izabran za predsednika na izborima održanim u nedelju, Erdogan novi petogodišnji mandat otpočinje kao šef države sa širokim novim ovlašćenjima odobrenim na prošlogodišnjem referendumu koji su njegovi kritičari opisali kao otvoreno prigrabljivanje moći”, navodi se u analizi.

U skladu sa novim sistemom Turske, konstatuje se u tekstu, funkcija premijera je ukinuta, ovlašćenja parlamenta smanjena, dok je predsedniku, s druge strane, poveren širok izvršni autoritet.

“Uz to, Erdogan će moći da se kandiduje za novi mandat, što znači da bi na funkciji mogao biti do 2028.”, ukazuje Si-En-En, ističući da je Erdogan učvrstio vlast na svakom koraku tokom svoje karijere.

Što se turske opozicije tiče, američka televizija navodi da je ona dala sve od sebe na izborima u nedelju, ali da je na kraju – razočarana.

“Međutim, iako je Erdogan skoro ućutkao opoziciju, gotovo polovina Turaka koji su izašli na glasanje glasala je protiv njega. To znači da oni i dalje imaju glas u parlamentu i da se opozicija nada nastavku zamajca iz predizborne kampanje”, ukazuje se u analizi.

Kod Kurda je, pak, kako se navodi, izborni rezultat naišao na mešovite reakcije, pa su tako, iako je pobedu na izborima osvojio njihov neprijatelj, mnoga kurdska sela slavila jer je na parlamentarnim izborima održanim istog dana kurdski orijentisana Narodna demokratska partija prešla prag od 10 odsto i ušla u parlament.

Videći Erdoganov reizbor kao još jedan udarac za slobodu izražavanja, Si-En-En navodi da je sada pitanje da li će on osloboditi novinare koji su i dalje u turskim zatvorima otkako je u Turskoj 2016. izveden neuspeli pokušaj puča.

Američka televizija ocenjuje da je turska ekonomija, posle Erdoganovog izbornog trijumfa, i dalje “na rizičnom tlu”, podsećajući da je Erdogan, koji je rekao da želi veću kontrolu nad ekonomijom, stvari učinio još gorim nagovestivši da želi da kontroliše kamatne stope, što je oteralo strane investitore.

Što se tiče uticaja Erdoganove pobede na razvoj događaja u svetu, Si-En-En predviđa da će se ofanziva Turske u Siriji nastaviti, a ukazuje i na to da ostaju pitanja u vezi sa NATO čija je, kako navodi, Turska postala najproblematičnija članica.

“Put Turske ka EU nikada se nije činio daljim”, ocenjuje američka televizija, koja primećuje i da su ovo bili prvi izbori na kojima se Erdogan kandidovao a da pri tom nije kritikovao Uniju “možda iz straha da ne poljulja ionako krhku ekonomiju”.

Međutim, ukazuje se u analizi, neki analitičari misle da bi on sada, sa snažne pozicije, mogao da poželi da poboljša odnose sa EU.

Ipak, spoljna politika Turske sve se više fokusira na obnovu odnosa na nekadašnjim teritorijama Osmanlijskog carstva i šire u muslimanskom svetu, a Ankara sve češće te odnose karakteriše kao “bratske veze”, zaključuje Si-En-En.