ČIKAGO – Najveća studija koja je ikad sprovedena u lečenju od raka dojke pokazuje da većina žena sa najčešćim oblikom ove bolesti može da preskoči hemoterapiju bez umanjenja šanse da pobede bolest.

Ovi rezultati će, kako se očekuje, poštedeti do 70.000 pacijentkinja godišnje u SAD i još mnogo više njih u drugim zemljama “agonije” hemoterapije i troškova za to lečenje.

Studija se odnosila na ranu fazu raka dojke koji se nije proširio na limfne čvorove i koji je hormonski pozitivan, što znači da mu rast podstiču estrogen ili progesteron i da nije tip za koji se koristi lek Herceptin. Inače se duže sumnja u vrednost hemoterapije u takvim slučajevima.

Oko 70 odsto žena sa najčešćim ranim oblikom raka dojke može da bude poštedjeno hemoterapije, navode naučnici. Nalazi su usledili posle genetskih testova koji analiziraju opasnost tumora.

Uobičajeno lečenje raka dojke je operacija posle koje se više godina uzima lek koji blokira hormone. Medjutim mnogim ženama se takodje prepisuje hemoterapija da bi se ubile moguće zalutale ćelije raka. Lekari znaju da većini to nije potrebno ali ima malo dokaza oko toga ko može bezbedno da je se liši.

U studiji su ispitane 10,273 pacijentkinje testom zvanim Onkotajp DX (Oncotype DX) koji na uzorcima uzetim biopsijom meri aktivnost gena uključenih u rast ćelija i njihov odgovor na hormonsku terapiju, da se proceni rizik da li će se rak vratiti.

Oko 17 odsto žena imalo je rezultate visokog rizika i savetovana im je hemoterapija. Onih 16 odsto sa niskim rezultatima znaju da mogu da preskoče hemoterapiju.Novi rezultati se odnose na 67 odsto žena čiji nalazi su pokazali da imaju srednji rizik. Sve su imale operacije i hormonsku terapiju, a polovina njih je takodje dobila i hemoterapiju.

Posle devet godina 94 odsto žena iz obe grupe još su žive, a njih oko 84 odsto bez znakova raka, što znači da dodavanje hemoterapije u lečenje nije uticalo na šanse za preživljavanje.

Onkolozi navode da će ovi nalazi promeniti praksu u bolnicama, i znače da žene u ovoj grupi obolelih mogu bezbedno da se leče samo operacijom i hormonskom terapijom.

Hemoterapija se često koristi posle operacije da se smanje šanse širenja raka dojke ili njegovog vraćanja. Ona spasava živote, ali nuspojave toksičnih lekova idu od povraćanja, zamora i neplodnosti do trajnog nervnog bola.

O rezultatima studije raspravljalo se danas na onkološkoj konferenciji u Čikagu a objavljeni su u stručnom časopisu New England Journal of Medicine.

Studiju je finansirao Nacionalni institut za rak i neke fondacije, a njoj je bila namenjena i zarada od prodaje američke poštanske marke za rak dojke.

 

Izvor: Beta /Foto: Shutterstock