BEOGRAD  – Gradjani koji koji imaju kredite indeksirane u švajcarskim francima, najavili su da će sutra organizovati protestnu šetnju od Ustavnog suda do Vrhovnog kasacionog suda (VKS) i započeti štrajk gladju.

Centar za zaštitu korisnika bankarskih usluga CHF saopštio je da je zahtev gradjana da se Vrhovni kasacioni sud hitno izjasni o tim kreditima budući da je “Srbija ;ostala jedina od 14 zemalja u kojoj se sporni krediti i dalje tretiraju kao pošteni i dozvoljeni”.

Gradjani će protest započeti pred Ustavnom sudom, gde će predati inicijativu za ocenu ustavnosti Odluke Narode banke Srbije iz 2011. godine o kreditima u toj valuti.

Oni će uručiti i protestnu notu Povereniku za pristup informacijama od javnog značaja, zato što, kako navode, “zajedno sa centralnom bankom ne dozvoljava da podaci o zaduženjima banka u inostranstvu i posle 10 godina postanu javni”.

Protest će nastaviti šetnjom ka Ministarstvu finansija radi predaje poreske prijave zbog sumnje da banke ne plaćaju poreze na sve usluge koje vrše, a zatim će se zvanično ponoviti zatev Nacionalnoj korporaciji za osiguranje stambenih kredita za raskid polisa osiguranja i time prestanka daljeg jemstva svih poreskih obaveznika za loše plasmane banaka.

Protestna šetnja će se završiti isprad zgrade Vrhovog kasacionog suda, gde će početi protest uključijući i štrajk gladju “sve do zauzimanja pravnog stava VKS-a povodom spornih kredita”.

“Teret spornih kredita postao neizdrživ, posebno u godini kada se ponovo očekuje nagli skok valute švajcarskog franka”, navodi se u saopštenju.

 

Izvor: Beta