BANJALUKA – U više gradova u Bosni i Hercegovini vozači su danas ponovo u 17 časova zaustavili svoja vozila na saobraćajnicama u znak protesta zbog poskupljenja goriva.

Šleper i nekoliko vozila blokirali su kružni tok kod banjalučke Gimnazije, a više automobila blokiralo je i put u Klašnicama prema Prnjavoru i Laktašima.

Nikola Grbić, predsednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i medjunarodni transport Republike Srpske, najavio je da će blokada saobraćajnica biti nastavljena i narednih dana, ako ne dodje do promene cene goriva.

On je rekao da je za prevoznike i gradjane prihvatljiva cena od 1,50 do 1,70 konvertibilnih maraka (od 0,77 do 0,87 evra), a da je sve preko toga preskupo.

Ako se s vlastima ne postigne dogovor, najavio je on, protesti će se nastaviti i sledeće sedmice, ali od 7.00 do 8.00 ujutro.

U Sarajevu danas nije bilo zaustavljanja automobila na saobraćajnicama, a veliki broj policajaca bio je na ulicama glavnog grada BiH.

MUP Kantona Sarajevo ranije je najavio da će kažnjavati vozače ako budu zaustavljali saobraćaj.

Protesti su održani i u Gradišci, Prnjavoru i Bijeljini.

Gorivo u BiH je srednom maja poskupelo za deset pfeninga po litri i sada košta oko 2,25 do 2,39 konvertibilnih maraka, odnosno od 1,16 do 1,22 evra po litri.

Gorivo je pre toga poskupelo polovinom aprila, kada je u proseku koštalo oko 2,18 KM po litri, a krajem januara je koštalo 1,91 KM po litru.

Razlog za poskupljenje goriva za više od 12 posto od januara do danas je primena novog Zakona o akcizama BiH.

 

Izvor: Beta