BEOGRAD – Narodni poslanik Slaviša Ristić uputio je predsedniku Rusije Vladimiru Putinu pismo, u kojem predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću preti da će, ukoliko pokuša da postigne mir i potpiše sporazum sa Prištinom, završiti kao ubijeni premijer Zoran Ðinđić.

Ristić u pismu podseća da su se Srbi “u istoriji rusko-srpskih odnosa, ruskim vladarima žalili na brojne srpske neprijatelje”, i dodaje da oni to prvi put sada moraju da čine zbog srpskih vlasti.

“Sada se predsednik Republike Srbije sprema da potpiše sveobuhvatni mirovni sporazum sa separatistima iz Prištne što bi, i de fakto i de jure, značilo odvajanje Kosova i Metohije od Srbije”, navodi Ristić i didaje da kosovski predsednik Hašim Tači “ne krijući izjavljuje da posle takvog sporazuma samoproglašena republika Kosovo postaje član NATO pakta”, i da im je to Zapad čvrsto obećao.

Ristić navodi da glavni razlog za ovakvu „preteranu kooperativnost” predsednika Srbije leži u tome, jer je on to, kaže Ristić, obećao Zapadu prilikom dolaska na vlast.

“Tragična sudbina pokojnog premijera Srbije Zorana Ðinđića jasno upozorava Aleksandra Vučića šta se dešava sa onima koji ne ispune obećanje”, piše Ristić Putinu.

Dodaje da građanima Srbije ustupanje Kosova i Metohije vlast pravda boljim životom po prijemu u Evropsku uniju.

Skoro svi prorežimski mediji u Srbiji ističu rusofilstvo Aleksandra Vučića, kaže Ristić, koje su preneli pojedini portali, poput Republike, na svojoj fejsbuk stranici, i navodi da se Vučić diči time što se do sada trinaest puta sastao sa njim.

Prijateljskim odnosima sa Ruskom Federacijom želi da pokaže da za ovakvu politiku prema južnoj srpskoj pokrajini ima i Vašu podršku. Mi znamo da to nije istina jer smo više puta od Vas čuli da se status Kosova i Metohije mora rešavati u skladu sa Rezolucijom 1244.

Ristić priznaje da bi “misija Putina kod aktuelnih vlasti u Beogradu bila delikatna”, ali ga ipak poziva da im objasni da nikakve evro-integracije ne mogu da kompenzuju gubitak teritorije, kao što je Kosovo i Metohija, te da, ako i bude postignut sporazum o normalizaciji odnosa, Putin ne podrži takvo rešenje.

“Sve vlasti su prolazne pa i ova sadašnja u Beogradu”, kaže Ristić na kraju pisma u ime udruženja “Otadzbina”, ističe nadu da će neka buduća vlast da poništi antiustavne i antidržavne sporazume koje je ova potpisala, i navodi Putinu da im je do tada on “jedina nada da samoproglašena republika Kosovo kao država nikada neće biti međunarodno priznata”.

 

Izvor: Tanjug