Beograd – Pitanja o tome da li predsednik Srbije Aleksandar Vučić istinski podržava politiku Milorada Dodika, predsednika Republike Srpske i kandidata za člana Predsedništva BiH na predstojećim izborima u toj državi, ili ga pak kontroliše i suzdržava u secesionističkim namerama, dobija još više na snazi u mesecima koji slede tokom predizborne kampanje.

Predstavnici vlasti nisu odgovarali na pitanje Danasa na koji način će se postaviti u odnosu na izborni ciklus u susednoj državi, osim Muamera Zukorlića, koji sa svojom Strankom pravde i pomirenja učestvuje u vlasti.

– Vlasti u Srbiji ne bi trebalo da se mešaju u izborni proces u Bosni i Hercegovini, odnosno u Republici Srpskoj, kao što ne bi trebalo da se mešaju u bilo kakvoj drugoj situaciji. U interesu i Srbije i BiH je da se u duhu prijateljstva poštuje suverenitet te države, odnosno da se prepusti Bosni da sama prođe kroz svoj izborni ciklus bez ikakve podrške srpskih vlasti nekom od kandidata. Svako uplitanje Srbije u događanja u BiH ostavlja loše posledice – ističe Zukorlić za Danas.

On smatra da politika Aleksandra Vučića nije na liniji politike Milorada Dodika, bez obzira na ono što stoji u prvom planu u javnosti, poput čestih susreta i konsultacija.

– Imam utisak da su upravo te pojavnosti zapravo Vučićev pokušaj da ne bude optužen da je izdao Srbe u BiH… Da sam ja u njegovoj poziciji, međutim, preciznije bih se izjasnio kada je reč o politici Milorada Dodika koja je secesionistička. Jer, nije u redu da Vučić kaže kako podržava teritorijalni integritet i suverenitet BiH, a da istovremeno prećutkuje secesionističke izjave Milorada Dodika. To bi morao oštro da osudi – zaključuje Zukorlić za Danas