Prošle nedelje umalo je došlo do tuče između dvojice vladika, smenjenog Filareta i episkopa mileševskog Atanasija (Rakite), prilikom njegove posete manastiru Dubnica gde Filaret boravi. Prema saznanjima „Blica“, smenjeni vladika Filaret provocirao je i izazivao na tuču episkopa mileševskog, došlo je do koškanja i gurkanja, ali ne i obračuna među vladikama.

Vladika Atanasije prošlog ponedeljka otišao je u posetu manastiru Dubnica u mileševskoj eparhiji i saopštio Filaretu da je došao da razgovaraju o crkvenom novcu koji nedostaje iz vremena kada je on upravljao Eparhijom, kao da ima značajnih dugovanja na nivou cele Eparhije. Prema saznanjima “Blica” episkop Atanasije tražio je odgovor od Filareta o 400.000 evra koji nedostaju iz manastira Pribojska banja. Čim je čuo razlog episkopovog dolaska i pitanje koje je usledilo, Filaret je počeo da provocira i izaziva da ga vladika Atanasije udari.

Filaret je razrešen upravljanja Eparhijom na majskom Saboru 2015 godine, a njegovo mesto dodeljeno je dve godine kasnije vladiki Atanasiju (Rakiti) koji je bio i dugogodišnji vikar počivšeg patrijarha Pavla. Vladika Filaret se nikada nije pomirio sa svojom smenom i godinama pokušava da se vrati na čelo Eparhije. U tome ima i pomoć pojedinih vladika među kojima bačkog Irineja. U crkvenim krugovima se ovaj nemili događaj, koji kako kažu, “ne služi na čast nijednom od vladika” tumači kao još jedan u nizu pokušaja Filareta da se vrati u Eparhijski tron. Ovog puta da se pokaže kako vladika Atanasije nije dostojan upravljanja Eparhijom.