BEOGRAD/NOVI PAZAR – Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić pozvala je danas, povodom poziva Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) za posetu ministra spoljnih poslova Kosova Bedžeta Pacolija Novom Pazaru, članove BNV da budu odgovorni i da ne sakupljaju jeftine političke poene na račun stabilnosti Srbije.

Premijerka je, kako je saopštio njen kabinet, upozorila BNV da je zakonom zabranjeno savetima nacionalnih manjina da se bave politikom i navela da poziv Pacoliju predstavlja zloupotrebu funkcije i mandata nacionalnih saveta nacionalnih manjina.

“Pozivati direktore škola u Novom Pazaru, kao što je neko ispred Bošnjačkog nacionalnog veća uradio, na neki dogadjaj koji se naziva “svečanom sednicom Bošnjačkog nacionalnog veća”, a povodom dolaska osobe koja sebe naziva ‘ministrom spoljnih poslova’ naše Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija, predstavlja jasno i flagrantno kršenje zakona Srbije”, kazala je Brnabićeva.

Ona je upozorila da je osim premijerske, nosilac i funkcije predsednika Republičkog saveta za nacionalne manjine. “Srbija je primer poštovanja prava i sloboda nacionalnih manjina, a obaveza Vlade je da zaštiti predstavnike nacionalnih manjina od neodgovornih pojedinaca u nacionalnim savetima da bi nastavili da jačamo naše društvo kao ravnopravno i inkluzivno”, rekla je Brnabićeva.

Ministru spoljnih poslova Kosova Bedžetu Pacoliju Beograd nije odobrio zahtev za dolazak u Novi Pazar, prenela je danas Radio-televizija Srbije (RTS). Kako nezvanično saznaje RTS, zahtev je odbijen jer u UNMIK-ovom privremenom zakonskom okviru, Kosovo nema ministarstvo spoljnih poslova, pa se sporazum o posetama zvaničnika ne može primeniti u slučaju Pacolija.

BETA