BEOGRAD/NOVI PAZAR – Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da će Srbija, povodom poziva da ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli poseti Novi Pazar, reagovati ozbiljno, odgovorno i dostojanstveno.

Đurić je za RTS rekao da će Srbija reagovati potpuno suprotno očekivanjima.

“Oni očekuju da ćemo neprimereno ili silom da reagujemo na to. Reagovaćemo ozbiljno i odgovorno, zaštitićemo dostojanstvo Srba i svih drugih građana Srbije i nikome nećemo dozvoliti da divlja na našoj teritoriji. Reagovaćemo na način primeren državi”, rekao Đurić.

Bošnjačko nacionalno veće pozvalo je Pacolija da poseti Novi Pazar i Rašku 21. i 22. jula.

Pacoli je pozvan u svojstvu zamenika premijera i ministra spoljnih poslova Kosova.

Bez dogovora s Prištinom region se vraća u sukobe

Đurić je izjavio i da Srbija mora biti svesna posledica ukoliko ne dođe do sporazuma sa Prištinom, a posledice bi bile vraćanje Srbije i regiona u sukobe.

On je rekao da je Srbija je danas suočena sa dilemom da li želi da postigne dogovor ili ne, ali mora biti svesna posledica ukoliko do dogovora ne dođe.

“Ukoliko dogovor ne bismo postigli danas, budite sasvim sigurni da stvari ne bi mogle da ostanu kakve jesu. U narednih nekoliko godina, tri, četiri, pet, nije bitno koliko, sasvim sigurno bismo vratili našu zemlju i region u neku vrstu sukoba. Ne bismo mogli da osiguramo da naša deca neće ginuti”, rekao je Đurić.

Na pitanje o eventualnoj podeli Kosova ili zameni teritorija za stolicu u Ujedinjenim nacijama, Đurić je izbegao odgovor i rekao da šta god da Srbija dobije biće više nego što ima danas.

N1