BEOGRAD – Srpski pokret Dveri zatražio je danas da se, zbog skandala oko pozivanja Bedžeta Pacolija da dođe u Novi Pazar, Bošnjačko nacionalno veće (BNV) – raspusti.

“BNV zloupotrebljava svoju funkciju i krši Ustav Srbije. BNV se finansira iz budžeta građana Srbije, a svojim aktivnostima podriva Ustav Srbije i narušava bezbednost građana u Raškoj oblasti i teritorijalni integritet Republike Srbije, te s toga tražimo da se trenutni sastav ovog veća hitno raspusti”, piše u saopštenju Dveri.

Kako se ističe, ovde nije problem u jednoj nacionalnoj manjini, već u njihovim trenutnim predstavnicima koji svojim ponašanjem i izjavama pođednako nanose štetu i Srbima i Bošnjacima koji žive u Srbiji.

U saopštenju, Dveri navode i neke ranije provokacije BNV prema državi Srbiji, za koje se navodi da su “očigledno dobro pripremljene i koordinisane aktivnosti, koje traju nekoliko poslednjih godina, i to bez ikakvih konkretnih reakcija zvaničnih državnih organa”.

Skandali BNV kulminirali su tzv. “diplomatskim” pozivom predsednika BNV Sulejmana Ugljanina da u Novom Pazaru dočeka “osvedočenog ratnog zločinca Pacolija”.

Sve su ovo razlozi iz kojih proističe logičan zahtev za raspuštanjem BNV, navodi se u saopštenju i zahteva hitno, “ne samo oglašavanje, već konkretno reagovanje predsednika Vlade Ane Brnabić i ministra unutrašnjih poslova Stefanovića, kao i političkih predstavnika vlasti u gradovima i opštinama Raške oblasti, koji ćutanjem odobravaju otvoreni separatizam”.

Tanjug

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here