SANKT PETERSBURG – Treći put u istoriji fudbalska reprezentacija Francuske boriće se za titulu svetskog šampiona.

“Trikolori” su sinoć u Sankt Peterburgu, pogotkom Samjuela Umtitija, savladali selekciju Belgije sa 1:0.

Odlučujući momenat zanimljivog polufinalnog obračuna dogodio se u 51. minutu. Korner je izveo Antoan Grizman, a Umtiti pored Maruana Felainija glavom sproveo loptu u mrežu.

Četa Didijea Dešana je tako došla u situaciju da u nedelju ponovi uspeh iz 1998. godine kada su Francuzi preko Brazila došli do “zlatne Boginje”.

Pol Pogba i društvo su neutralisali sva oružja Belgije, Romelu Lukaku bio je neprimetan, Kevin De Brujne nije bio na očekivanom nivou, a jedini koji je pravio probleme odbrani “trikolora” bio je kapiten Eden Azar.

Upravo preko njega su “crveni đavoli” zaprijetili u dva navrata tokom prvog poluvremena, ali najbolju šansu u tom delu igre propustio je Pavar, desni bek Francuske. Njegov šut krajnjim naporom zaustavio je Tibo Kurtoa.

Nakon postignutog gola početkom nastavka, Francuzi su se dodatno povukli i rivalu dopustili tek jedan ozbiljniji pokušaj. Bio je to udarac glavom Felainija, koji je gađao pored stative.

Do kraja meča Francuska je imala par dobrih šansi da trijumf učini ubjedljviijim, ali udarce Grizmana i Tolisoa odbranio je Kurtoa.

“Trikolori” će protivnika u finalu saznati već danas u 20:00 časova, kada će se sastati Engleska i Hrvatska, dok će poraženi iz tog meča ići na megdan Belgijancima u susretu za treće mesto.

E.Ćorović