TEHERAN, 17. jula (Tanjug) – Iran je podneo tužbu protiv SAD pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, zbog ponovnog uvodenja sankcija, saopštilo je danas iransko Ministarstvo inostranih poslova.

“Tužba je podneta 16. jula i predata je pisarnici Suda”, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu ministarstva.

“Cilj tužbe je da SAD odgovoraju za ponovno nezakonito uvodenje jednostranih sankcija Iranu. Iran je privržen vladavini prava, suočen sa prezirom SAD prema diplomatiji i zakonskim obavezama. Imperativ je da se suprotstavimo njihovoj navici da krše međunarodno pravo”, napisao je na tviteru šef iranske diplomatije Muhamed Džavad Zarif.

Teheran ističe da se tužba odnosi na američko kršenje međunarodnih obaveza, posebno prema američko-iranskom Sporazumu o prijateljstvu iz 1955. godine, potpisan mnogo pre Islamske revolucije u Iranu, ali na koji se i dalje pozivaju u pravnim sporovima Teherana i Vašingtona. Iran i SAD nemaju diplomatske odnose od 1980. godine, prenosi “Dejli mejl”.

Pred Međunarodnim sudom pravde će se 8. oktobra naći druga Iranska tužba protiv SAD, podneta još pre dve godine, jer je Vašington u bankama zamrznuo iranska sredstva u iznosu od dve milijarde dolara.

Americki predsednik Donald Tramp je u maju povukao SAD iz nuklearnog sporazuma sa Iranom i najavio ponovno uvođenje sankcija.