JERUSALIM – Izraelska vojska je danas na Zapadnoj obali pretražila selo Palestinca koji je upao u kuću u jevrejskom naselju i izbo tri Izraleca, od kojih je jedan kasnije preminuo.

Saopšeno je da je vojska privela četiri Palestinca na ispitivanje i postavila kontrolne punktove na ulazima u selo Kauber, severno od Jerusalima. Napadač je juče ubijen na licu mesta.

Hamas, ekstremistička grupa koja vlada pojasom Gaze, u saopštenju je pozdravio napad na Izraelce ali nije preuzeo odgovornost za njega.

Vojnici su premerili napadačevu kuću pre nego što su je uništili. Izrael obično uništava kuće palestinskih napadača i to naziva merom odvraćanja, ali kritičari to smatraju kolektivnim kažnjavanjem.

Izraelske vlasti su navele da je Palestinac ušao u naselje Adam i u kući izbo tri osobe, od kojih je jedna kasnije preminula.

Portparol Hamasa Favzi Barhum rekao je da je napad bio “hrabra operacija koja odgovara na svakodnevne ružne zločine okupacije protiv palestinskog naroda”.

Izraelci su se suočili s talasom palestinskih napada, najčešće noževima, na civile i vojnike u poslednje dve godine, ali je broj takvih napada od nedavno u opadanju.

 

Beta MOHAMMED ABED/AFP/Getty Images