PRIŠTINA – Predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači nije zadovoljan platformom za dijalog Beograda i Prištine, koji je predložila inače njegova stranka, Demokratska partija Kosova, na čijem čelu je sada predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji, jer predviđa određene “crvene linije” za koje smatra da ga ograničavaju u vođenju dijaloga, piše Koha ditore.

Privremena vlast u Prištini, naime, još nije saopštila konačan stav o tom dokumentu objavljenom uoči predstojeće runde dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, koji se vode uz posredovanje Brisela.

Pozivajući se na svoje izvore, Koha piše da Tači nije zadovojan predlogom jer ga ograničava u pregovorima, a posebno kada je reč o, kako se navodi, onemogućavanju promene granica.

“Pregovaračku poziciju, da se oslone na Ahtisarijev paket i mišljenje Međunarodnog suda pravde o pravu na proglašavanje nezavisnosti vide kao prepreku za postizanje kompromisa sa Vučićem”, rekao je neimenovani izvor lista.

Inače, u predlogu platforme koju je Veselji predstavio krajem prošle sedmice predviđene su i određene “crvene linije” o kojima, kako se navodi, Priština neće pregovarati, a to je o “državnosti, suverenitetu i integritetu”.

“Kosovo ne prihvata rezultate dijaloga koji ugrožavaju funkcionalnost države i institucija, kao i rezultate koji krše pojedinačna prava i slobode ili bilo koje grupe, zajednice ili etničke pripadnosti. Kosovo neće prihvatiti treći nivo vlasti koji dovodi u pitanje unutrašnje institucionalno funkcionisanje. Kosovo ne prihvata rešenje koje može da stvori negativne presedane za mir i stabilnost u zemlji i regionu”, navedeno je u dokumentu koji je objavila i Koha ditore.

U okviru rasprava i opcija o konačnom pravno-obavezujućem sporazumu Koha piše da može doći do promena Ustava Kosova, pošto su zahtevi srpske strane izvan paketa Martija Ahtisarija.

I Srpska lista traži izmene Ustava i zakona kako bi se oni prilagodili ovlašćenjima koje prema njima treba da ima Zajednica opština sa srpskom većinom, piše list.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here