PRIŠTINA – Predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači nije zadovoljan platformom za dijalog Beograda i Prištine, koji je predložila inače njegova stranka, Demokratska partija Kosova, na čijem čelu je sada predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji, jer predviđa određene “crvene linije” za koje smatra da ga ograničavaju u vođenju dijaloga, piše Koha ditore.

Privremena vlast u Prištini, naime, još nije saopštila konačan stav o tom dokumentu objavljenom uoči predstojeće runde dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, koji se vode uz posredovanje Brisela.

Pozivajući se na svoje izvore, Koha piše da Tači nije zadovojan predlogom jer ga ograničava u pregovorima, a posebno kada je reč o, kako se navodi, onemogućavanju promene granica.

“Pregovaračku poziciju, da se oslone na Ahtisarijev paket i mišljenje Međunarodnog suda pravde o pravu na proglašavanje nezavisnosti vide kao prepreku za postizanje kompromisa sa Vučićem”, rekao je neimenovani izvor lista.

Inače, u predlogu platforme koju je Veselji predstavio krajem prošle sedmice predviđene su i određene “crvene linije” o kojima, kako se navodi, Priština neće pregovarati, a to je o “državnosti, suverenitetu i integritetu”.

“Kosovo ne prihvata rezultate dijaloga koji ugrožavaju funkcionalnost države i institucija, kao i rezultate koji krše pojedinačna prava i slobode ili bilo koje grupe, zajednice ili etničke pripadnosti. Kosovo neće prihvatiti treći nivo vlasti koji dovodi u pitanje unutrašnje institucionalno funkcionisanje. Kosovo ne prihvata rešenje koje može da stvori negativne presedane za mir i stabilnost u zemlji i regionu”, navedeno je u dokumentu koji je objavila i Koha ditore.

U okviru rasprava i opcija o konačnom pravno-obavezujućem sporazumu Koha piše da može doći do promena Ustava Kosova, pošto su zahtevi srpske strane izvan paketa Martija Ahtisarija.

I Srpska lista traži izmene Ustava i zakona kako bi se oni prilagodili ovlašćenjima koje prema njima treba da ima Zajednica opština sa srpskom većinom, piše list.