BEOGRAD, 2.jula (Tanjug) – Organizacija za LGBT ljudska prava „Labris“ pozdravila je danas što su Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Zavod za udžbenike povukli šest srednjoškolskih udžbenika iz prodaje zbog diskriminatornog sadržaja.

„Smatramo da koraci ka tolerantnijem društvu koje neguje i ohrabruje različitosti među nama kreću još od prvih školskih dana. Postojeće gradivo je u velikoj meri pospešivalo diskriminaciju i socijalnu distancu prema LGBT osobama, i doprinosilo povećanju vršnjačkog nasilja na osnovu seksualne orijentacije i/ili rodnog identiteta“, istakla je Jelena Vasiljević, programska koordinatorka u Labrisu.

U saopštenju se navodi da je reč o udžebnicima Zdravstvena nega 3, za treći razred medicinske škole, Interne bolesti sa negom 2, za četvrti razred medicinske škole, Neuropsihijatrija za treći razred medicinske škole, Dečija neuropsihijatrija sa negom za četvrti razred medicinske škole, Psihologija za drugi razred gimnazija, Psihologija za treći i četvrti razred trgovinskih, ugostiteljsko-turističkih i škola za lične usluge.

“Iz Zavoda za udžbenike su rekli da „od 6 navedenih udžbenika, 2 nemamo više u prodaji. To su knjige Jovana Bukelića – Neuropsihijatrija za treći razred medicinske škole i Dečija neuropsihijatrija sa negom za četvrti razred medicinske škole. Preostala 4 udžbenika se nalaze u prodajnom katalogu jer su ovi naslovi privremeno povučeni sa tržišta da bi se izvršile ispravke njihovog sadržaja, a nakon toga, naslovi čiji sadržaji budu ispravljeni biće ponovo u prodaji“, dodaje se u saopštenju Labrisa.

Organizacija ističe da LGBT zajednica i dalje spada u najugroženije kategorije našeg društva. Nasilje, govor mržnje i homofobični ispadi imaju, prema navodima Labrisa, svoje korene upravo u obrazovanju, odnosno nedostatku obrazovanja o LGBT zajednici što proizvodi stereotipe i homofobiju.

Labris će, kako najavljuje, i dalje pratiti i raditi na eliminaciji diskriminatornih praksi u sistemu obrazovanja.