BEOGRAD – Ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić odbacio je danas tvrdnje prištinskih vlasti da Srbija kao diplomatsko sredstvo koristi prodaju i poklanjane oružja kako neke od zemalja ne bi priznale nezavisnost Kosova.

Ministar je za N1 rekao da su svi ugovori o prodaji oružja legalni i da imaju isključivo komercijalni karakter.”To oružje ne dajemo ni za kikiriki, a kamoli besplatno, to oružje se prodaje, radi se o komercijalnim ugovorima, šest komercijalnih ugovora sa Kamerunom od 2014. Vrednost tog posla je 31 milion evra, i milion i 900 hiljada dolara. Na kraju krajeva, desetostruko oružja više u Kamerun izvoze SAD, Kina, Austrija, nego što izvozi Srbija”, rekao je Ljajić.

U Ministarstvu trgovine kažu da Srbija najviše oružja izvozi: Sjedinjenim Američkim Državama, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Ujedinjenim Emiratima i Saudijskoj Arabiji.

Ministar inostranih poslova Kosova Bedžet Pacolli izjavio je ranije danas da Priština zna u kojim državama, kako je rekao, Srbija “prodajom ili poklanjanjem oružja” lobira protiv nezavisnosti Kosova, ali nije hteo da kaže o kojim je državama reč.

Pacoli je na konferenciji za novinare u Prištini posle sastanka s premijerom Kosova Ramušom Haradinajem kazao da “jedan od srpskih diplomatskih centara nudi oružje zemljama širom sveta i tako lobira protiv priznanja nezavisnosti Kosova”.

Beta