NOVI PAZAR – BEOGRAD – Specijalni sud u Beogradu danas nije izrekao presudu tužiocu iz Novog Pazara Radanku Lojanici, već je doneo rešenje da se glavni pretres nastavi saslušanjem novih svedoka.

Lojanici se po drugi put sudi pred Specijalnim sudom, zbog optužbi da je 2015. godine zlupotrebio službeni položaj prisvajajući novac namenjen u humanitarne svrhe.

Predsedavajući sudskog veća Siniša Petrović rekao je da, iako je bilo za danas predvidjeno izricanje presude, da je neophodno da se proces nastavi “radi potpunijeg rasvetljavanja pravne stvari”.

On je sledeće ročište zakazao za 11. septembar i na njemu bi trebalo da budu saslušana dva svedoka koja rade u tužilaštvu u Novom Pazaru.

“Veće se saglasilo da je neophodno podrobnije ispitati neka neslaganja, neće da škodi, već može da doprinese ovoj pravnoj stvari”, rekao je sudija Petrović.

Na današnje sudjenje optuženi Lojanica se nije pojavio.

Prvostepenom presudom Lojanica je bio osudjen na 10 meseci zatvora i izrečena mu je mera zabrane obavljanja tužilačke ili sudijske funkcije u naredne dve godine.

On je osudjen jer je osobi protiv koje je podneta krivična prijava predložio da uplati 100.000 dinara u humanitarne svrhe, odnosno da iskoristi institut oportuniteta i izbegne odlazak na sud.

Načinio je službenu belešku u kojoj je naveo samo 50.000 dinara koliko je trebalo da bude uplaćeno na račun Vlade Srbije zbog poplava, a ostatak novca nezakonito je pribavio za KUD-u “Štavalj”.

Po optužnici, Lojanica je sa ovim društvom potpisao Ugovor o zajmu u svojstvu zajmoprimca, čime je i sebi pribavio novčanu korist od 50.000 dinara.

Beta/Tanjug foto