PODGORICA – Skupština Crne Gore na današnjoj sednici je izabrala Dr Veselina Veljovića za direktora policije.

Nakon što ga je predložio ministar Mevludin Nuhodžić i Vlada, Odbor za bezbednost je razmatrao i isti predlog prosledio Skupštini Crne Gore koja je danas oko 17 časova i donela tu odluku.

Podsećamo, nakon ostavke Slavka Stojanovića za vršioca dužnosti direktora Uprave policije imenovan je Vesko Damjanović.

Stojanović je ostavku podneo krajem marta, nakon što su u strogom centru Podgorice ubijeni Miloš Šaković i slučajna žrtva Radivoje Jovanović.

Veljović je jedini ispunjavao zakonske uslove koji su bili propisani konkursom. Veljović je završio Vojnu akademiju kopnene vojske, magistrirao je na Pravnom fakultetu u Podgorici i doktorirao na Fakultetu bezbednosti u Beogradu. Vojnu karijeru započeo je kao oficir Jugoslovenske narodne armije, a od 1992. je u crnogorskoj policiji. Od decembra 1995. do oktobra 2005. bio je komandant Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ), a do kraja 2011. direktor Uprave policije.

Uprava policije je, dok joj je direktor bio Veljović, detaljno popisala kriminalne grupe u zemlji i u inostranstvu. Na spisku se našlo 700 kriminalaca. Plava knjiga crnogorske mafije odštampana je u jednom primerku i čuvala se u sefu Veljovićevog kabineta. Veljović je sa pozicije direktora Uprave policije smenjen krajem 2011. posle izbijanja afere “Listing”, kada je u medijima objavljeno da je optuženi za šverc kokaina Darko Šarić imao telefonsku komunikaciju sa tadašnjim premijerom Igorom Lukšićem i bivšim ministrom inostranih poslova Milanom Roćenom što se ispostavilo kao netačno.