PRIŠTINA – Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da su lažne vesti o podeli Kosova, kritikovao je opoziciju zbog viza i vojske, te poručio da je sporazum Beograda i Prištine neophodan što pre, ali i da nakon toga očekuje uzajamno priznanje.

Podela Kosova je, kako je rekao na vanrednoj konferenciji za novinare Prištini, “ideja Srbije koja postoji već dugo”, i o tome “Kosovo sa Srbijom pregovara više od tri decenije.

Pominjući da je u toku “završna faza dijaloga sa Srbijom” predsednik privremenih institucija u Prištini, poručio je da je malo verovatno da će biti rasprave o podeli Kosova, “a kamoli da se tako nešto ostvari” Kako su preneli Zeri i RTK2, Tači je lažnim nazvao izjave o podeli, te poručio: “Uveravam vas da nećemo da dozvolimo da se o tome razgovara, a kamoli da se neko složi sa podelom Kosova”.

“Postoje glasine koje kažu da nije vreme za razgovor, nije vreme za sporazum, mislim da je suprotno. Moramo što je pre moguće da postignemo sporazum, tako da dođe do recipročnog priznanja”, rekao je Tači i dodao: “Dovoljno smo kasnili u istoriji, ali ne smemo da zakasnimo za budućnost”

On je kritikovao političke partije zbog izostajanja šireg konsenzusa u vezi sa završnom fazom dijaloga sa Srbijom. Komentarišući činjenicu da ga opozicija ne prihvata kao glavnog preogovarača, on je ocenio da se “ne treba fokusirati na linč, već na objedinjavanje političkog spektra na Kosovu”.

Kritikovao je partije i zbog toga što je zbog takvog stava partija u međuvremenu izgubljeno vreme za viznu liberalizaciju, ali i za formiranje kosovske vojske.