VAŠINGTON/ISTANBUL – Predsednik SAD Donald Tramp zatražio je od svog turskog kolege Redžepa Tajipa Erdogana da oslobodi američkog sveštenika Endrjua Bransona kome se u Turskoj sudi za terorizam i koji je u pritvoru.

“To je potpuna sramota da Turska ne želi da oslobodi poštovanog američkog sveštenika Endrjua Bransona. Suviše dugo se on drži kao talac.

Redžep Tajip Erdogan treba da uradi nešto da oslobodi tog divnog supruga i oca hrišćanske porodice”, napisao je sinoć Tramp u Tviter poruci.

Turski sud je juče na novom ročištu ponovo produžio pritvor Bransonu. On je optužen za zločine u ime terorističkih grupa, a da nije njihov član, i za špijunažu.

Preti mu kazna do 35 godina zatvora. Suđenje Bransonu odvija se u Aliagi, u zapadnoj turskoj provinciji Izmir gde je juče održano novo ročište kada su Bransonovi advokati očekivali da će biti oslobođen.

Sveštenik je u pritovru od oktobra 2016. a suđenje je počelo 16. aprila. Američki otpravnik poslova u Ankari Filip Kosnet koji je juče bio prisutan u sudu rekao je da su razočarani jučerašnjim suđenjem i da će nastaviti pažljivo da prate taj slučaj. Izrazo je nadu da će sveštenik uskoro da se vrati svojoj porodici.

Naredno ročište zakazano je za 12. oktobar.