NOVI PAZAR – U skladu sa Zakonom o ratnim memorijalima, najverovatnije već na jesen biće uklonjeni svi spomenici podignuti osvajačima, ratnim zločincima i teroristima i ubuduće neće biti prihvaćena nijedna inicijativa koja vređa verska i nacionbalna osećanja, veliča fašističke i speratističke ideje, pišu Novosti.

O tome više neće odlučivati pojedinci, već država, navodi list i dodaje da će najverovatnije već na jesen biti uklonjena spomen ploča Aćif Efendiji u Novom Pazaru i tzv. Oslobodilačkoj vojsci Preševa, Bujanovca i Medveđe u Preševu.

Istu sudbinu, dodaje se, doživeće i sva ostala obeležja u Srbiji posvećena osvajačima, ratnim zločincima i teroristima.

Više neće biti prihvaćena nijedna inicijativa koja vređa verska i nacionalna osećanja, istorijske tekovine, veliča fašističke i separatističke ideje i o njima neće odlučivati pojedinci, već država.

Navodi se da je spisak spomenika nedostojnim ličnostima podugačak, te da se najveći broj njih nalazi na jugu Srbije i u Vojvodini.

Svi oni biće na dnevnom redu Saveta za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova čije osnivanje se očekuje najkasnije sredinom avgusta, a u skladu sa nedavno donetim Zakonom o ratnim memorijalima.

“Savet će odlučivati o uslovima za podizanje novih i uklanjanje starih vojnih memorijala”, rekao je za “Novosti” državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Negovan Stanković.

On kaže da su članovi ovog tela najstručniji ljudi iz ove oblasti i to jedan profesor koga predlažu univerziteti, predstavnik SANU, predstavnik Zavoda za zaštitu spomenika kulture i četiri člana državne uprave.

Veliki broj neprimerenih spomen-obeleža podignut je uz blagoslov lokalnih čelnika, koji su “podmazani” stranim donacijama od nekoliko hiljada evra ispunjavali želje ambasadora i dizali spomenike raznim osvajačima i zločincima, navode “Novosti”.

“Članovi Saveta davaće sada saglasnost na zahtev o podizanju memorijala vodeći računa o tome kako on izgleda, šta na njemu piše, o dimenzijama, o tome da li takva ličnost zaslužuje obeležje”, rekao je Stanković.

Mišljenje Saveta moraće da parafira i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

 

fOTO: S.BAKRAČEVIĆ