PRIŠTINA – Džetljir Ziberaj, savetnik kosovskog ministra spoljnih poslova Bedžeta Pacolija, izjavio je večeras da Priština nije dobila nikakav zvaničan odgovor Beograda povodom Pacolijevog plana da sutra dođe u Novi Pazar “ali da tišina znači dozvolu posete”.

“Pacoli će sutra putovati u Novi Pazar kako bi prisustvovao bošnjačkom forumu.To znači da će on putovati u Sandžak, na osnovu Briselskog sporazuma o slobodi kretanja. Mi nismo dobili nikakav zvaničan odgovor, ali tišina znači dozvolu posete”, tvrdi Ziberaj u izjavi za prištinsku Gazetu ekpres.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je ranije danas da mu se čini da do susreta ministra Bedžeta Pacolija u svojstvu kosovskog ministra spoljnih poslova i predstavnika Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) u Novom Pazaru neće doći.

Direktor kancelarije za KiM Marko Ðurić izjavio je juče da se neće dozvoliti da bilo ko predstavlja institucije takozvane lažne države Kosovo, kao i da bilo ko u Raškoj oblasti ugrožava prava građana i narušava međunacionalne odnose.

Ðuirić je to rekao na konferenciji za novinare upitan da komentariše poziv Sulejmana Ugljanina Bedžetu Pacoliju da poseti Sandžak kao šef kosovske diplomatije, te ocenio da se ništa ne dešava slučajno.

Kako saznaje Tanjug, Pacoli će sutra najverovatnije boravitiu Novom Pazaru, ali u privatnoj poseti i u svojstvu običnog građanina.

Pacolija je, inače, BNV Sulejmana Ugljanina pozvalo u posetu u svojstvu ministra spoljnih poslova Kosova, koje Srbija ne priznaje.

BNV zakazalo je, prema Tanjugovim informacijama, svečani prijem u podne u svojim prostorijama, a nakon toga i tribunu u zgradi Skupštine opštine Novi Pazar, kojoj bi trebalo da prisustvuje i Pacoli.

Nezvanično, u Novom Pazaru već boravi zamenik oficira za vezu Prištine u Beogradu.

Foto: S.Župljanin