Za Baraninom Alanom Kožarom raspisana je međunarodna poternica po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva zbog sumnje da je počinio krivično delo stvaranje kriminalne organizacije koja se sumnjiči za teška krivična dela – saznaje Pobjeda.

Kožar je, prema saznanjima crnogorskih bezbednosnih službi, napustio Crnu Goru pa su se stekli uslovi za potragu van granica. Kako je Pobjedi nezvanično saopšteno iz izvora bliskih istrazi, ime Kožara operativno se dovodi u vezu sa više krivičnih dela, ali se te sumnje ispituju. Za Kožarom je 12. decembra 2017. godine Osnovni sud u Baru ukinuo poternicu nakon što je prvostepenom presudom oslobođen optužbi da je organizovao postavljanje eksplozivne naprave ispod automobila komandira Interventne jedinice barske policije Ivana Đokovića.

Istom presudom, Barani Alija Metović i Ilija Kovačević osuđeni su na po godinu zatvora jer su dokazani navodi optužnice da su postavili bombu ispod Đokovićevog automobila. Kožar je tada bio u bekstvu i sudilo mu se u odsustvu.

On se teretio za četiri krivična dela – napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti, izazivanje opšte opasnosti putem podstrekavanja, napad na službeno lice putem podstrekavanja i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija putem podstrekavanja. Kožar, koji je u policiji označen kao vođa jednog od kriminalnih klanova u Baru, bio je optužen da je od 31. marta do 8. aprila sa umišljajem podstrekavao Metovića i Kovačevića na krivična dela.

On prema procenama bezbjednosnih službi slovi da je na čelu grupe koju je predvodio njegov sugrađanin Luka Đurović koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći pre skoro pet godina. Kožar je ranije presudom Višeg suda u Podgorici osuđen na šest godina i deset mjeseci zatvora zbog podmetanja tri eksplozije na hotel „Splendid“ u Bečićima, koji je tada bio u izgradnji, kao i za pokušaj iznude od biznismena Žarka Radulovića, suvlasnika hotela.

Pre dve godine, njemu je zapaljeno vozilo ,,mercedes G“ a do požara je došlo tokom vožnje, ubrzo nakon što je automobil izvezen iz garaže. Kožar je bio sa suprugom u autu i uspeli su da izađu iz automobila, koji je potom eksplodirao. Njegovi ime se našlo na stupcima crne hronike kada je policija pretresla više kuća i drugih objekata u vlasništvu bezbednosno interesantnih osoba i oduzela više pištolja, pušaka i SIM kartica…


indeksonline.rs/Pobjeda