Izrael izuzetno ceni prijateljstvo sa Srbijom i nije došlo do promene izraelske politike prema Srbiji, saopštila je danas Ambasada Izraela u Beogradu, nakon izjave srpskog ambasadora u Izraelu da je Srbija razočarana učešćem izraelskih aviona u proslavi „Oluje“ u Kninu.

U saopštenju izraelske ambasade se, kao ilustracija i dokaz da Tel Aviv nije promenio politiku prema Beogradu, navodi zvanična poseta predsednika Izraela Rivlina pre dve nedelje.

„Tokom posete, predsednik je bio duboko dirnut, ukazavši na snažne veze i prijateljstvo sa Srbijom.

Predsednik je takođe izrazio jasan stav kada je reč o sećanju na prošlost“, naglašava se u saopštenju Ambasade Izraela u Beogradu.

Ambasada navodi kako je Hrvatska kupila avione F16 od Izraela, a njihovo učešće je „u isključivoj vezi sa ovim kupoprodajnim ugovorom“ i „nema nikakve političke elemente niti bilo kakve veze sa istorijskim odnosima između Srbije i Hrvatske“.

„U tom smislu, čvrsto prijateljstvo koje postoji između Izraela i Srbije nikada i ni na koji način neće biti ugroženo“, naglašava se u saopštenju Ambasade Izraela u Beogradu.

Beogardski elektronski mediji objavili su ranije danas izjavu srpskog ambasador u Izraelu tamošnjim medijima da je „Srbija duboko razočarana“ učešćem izraelskih aviona i pilota u proslavi godišnjice „Oluje“ i Dana pobede koji je Hrvatska danas svečano obeležila u Kninu.

Ambsadaor Milutin Stanojević izajvio je za list „Tajms of Izrael“ da izraelsko učešće u proslavi „Oluje“ „nije prijateljski gest prema Srbiji“.