VAŠINGTON – Više od 500 dece koja su ilegalno ušla u SAD i dalje se nalaze u pritvoru, tri nedelje nakon što je pravosudna odluka obavezala saveznu vladu da ih vrati porodicama, pokazuju sudski dokumenti.

Medju 565 maloletnika koje drži Kancelarija za relokalizaciju izbeglica, podredjena Ministarstvu zdravlja i socijalnim službama, njih 24 su godišnjaci ili su još mladji.

Prema podacima Kancelarije, roditelji 366 dece više nisu u SAD, roditelji 154 mališana su rekli da ne žele da im se deca vrate dok 180 maloletnika ne može biti vraćeno roditeljima koji se smatraju pretnjom po bezbednost dece.

Te kategorije se mogu preklapati.

Politika “nulte tolerancije” vlade predsednika Donalda Trampa bila je na snazi od aprila do juna i obuhvatala je pritvaranje hiljada ilegalnih imigranata uhvaćenih pri prelazu granice.

Medjutim, izmedju 2.300 i 3.000 dece koja su došla s roditeljima je bilo odvojeno i smešteno u centrima Ministarstva zdravlja, nekad i hiljadama kilometara daleko, što je izazvalo talas protesta.

Negodovanje u SAD i svetu je nateralo Trampa u junu da zabrani sistematsko razdvajanje porodica.

Federalni sudija u Kaliforniji je naredio da sve porodice s kojima je to moguće učiniti moraju biti spojene pre 26. jula.


Beta